Ministri vnútra EÚ diskutovali o pomoci Taliansku v migračnej kríze

Ministri vnútra krajín Európskej únie dali v estónskom Tallinne najavo, že Taliansko nie je v terajšej migračnej kríze osamotené. Novinárom to povedal eurokomisár pre vnútro Dimitris Avramopulos po tom, čo prvá neformálna schôdzka ministrov zorganizovaná novým estónskym predsedníctvom podporila plán rýchlej pomoci Taliansku, s ktorým komisia prišla v utorok.

06.07.2017 18:01
Taliansko, utečenci, migranti Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (23)

Niektoré konkrétne talianske požiadavky, napríklad otvorenie prístavov ďalších európskych krajín pre migrantov zachránených na mori, ale zostali v Tallinne nevypočuté. Takúto možnosť už pri príchode jednoznačne odmietol napríklad nemecký minister Thomas de Maziere, ale aj jeho kolegovia z Francúzska či Španielska.

Podľa Avramopulosa je v tomto ohľade ešte potrebná ďalšia spolupráca ako vo vnútri EÚ, tak aj s africkými susedmi a partnermi únie, aby bolo možné skutočne „zdieľať záťaž“, ktorú príchody migrantov pre Taliansko predstavujú.

Ekonomickí migranti

Estónsky minister vnútra Andres Anvelt pred novinármi upozornil, že desaťtisíce ľudí, ktorí sa v posledných mesiacoch dostávajú do Talianska, sú ekonomickí migranti a musia byť vrátení. „Samozrejme sa k nim musíme správať ľudsky, dodržiavať ich ľudské práva, ale musia byť vrátení tam, odkiaľ prišli. To je jediná možnosť,“ vyhlásil. Reč v tomto ohľade podľa neho nie je o ľuďoch s nárokom na azyl, ale o tých, ktorí zneužívajú slabé miesta v ochrane vonkajšej hranice únie.

Práve zrýchlenie a zefektívnenie politiky návratu za intenzívnejšieho zapojenia európskych agentúr ako je Frontex je tiež podľa Avramopulosa jedným z cieľov opatrení, ktoré teraz navrhuje komisia. Súčasťou má byť aj intenzívnejšia snaha dohodnúť sa s krajinami pôvodu migrantov tak, aby tieto prevažne africké štáty – ale napríklad tiež Bangladéš – svojich občanov skutočne začali preberať. EÚ na to chce využiť všetky možné páky a stimuly, ktoré má k dispozícii.

Spolupráca s mimovládkami

Jedným z bodov, ktoré sú súčasťou odpovede EÚ na trvajúcu taliansku migračnú krízu, je tiež snaha dostať pod kontrolu mimovládne organizácie, ktoré migrantov zachraňujú na mori a privážajú do Talianska. Dobrovoľný kódex ich správania by mal umožniť lepšiu koordináciu ich práce s talianskymi úradmi, ale napríklad tiež zabezpečiť, že bude možné účinnejšie vyšetrovať siete prevádzačských gangov.

Plán Európskej komisie

Medzi návrhmi, ktoré Európska komisia predstavila v utorok, nechýba ďalšia podpora líbyjských úradov prostredníctvom projektov za 46 miliónov eur, vytvorenie funkčného centra pre koordináciu záchranných akcií na mori v Líbyi a vyššie financovanie krokov zameraných na riadenie migrácie na talianskej strane za 35 miliónov eur.

Spolu s Líbyou sa chce komisia sústrediť na lepšiu ochranu južnej hranice tejto severoafrickej krajiny, odkiaľ migranti väčšinou k talianskym brehom vyrážajú.

O pláne budú po ministerskej schôdzke rokovať experti, ktorí majú konkrétne návrhy ďalej rozpracovať. Už na budúci týždeň majú napríklad zástupcovia novej Pobrežnej a pohraničnej stráže EÚ rokovať s talianskymi úradmi a zástupcami ďalších štátov.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci