Štartuje rozvodové konanie s Britmi

Takmer rok po referende o brexite sa v Bruseli po prvý raz stretnú za vyjednávacím stolom zástupcovia Británie a EÚ. Rokovania o podmienkach odchodu Británie z EÚ sa začnú v pondelok prvým kolom, skončiť by sa mali najneskôr do jesene budúceho roka.

19.06.2017 07:26
Michel Barnier, Foto: ,
Michel Barnier.
debata (1)

Od konca marca, keď Británia oficiálne požiadala o odchod z EÚ, plynie dvojročná lehota na jej vystúpenie. Dovtedy je v záujme oboch strán dohodnúť sa na rozvodovej zmluve.

Hoci Londýn chce spolu s podmienkami rozvodu vyjednať aj novú obchodnú dohodu s EÚ, Brusel dal jasne najavo, že najskôr sa bude hovoriť o podmienkach odchodu. Až keď sa pri rokovaniach dosiahne „dostatočný pokrok“ a odobrí ho 27 členských štátov, by sa vyjednávania mali týkať aj budúcich obchodných vzťahov. To sa očakáva najskôr na jeseň.

Hovorca britského ministerstva pre brexit ešte pred začiatkom rokovaní zdôrazňoval, že obe fázy by mohli prebiehať súbežne. „Náš názor je, že dohoda o odchode a podmienky budúceho vzťahu musia byť dohodnuté súbežne,“ vyhlásil hovorca britského ministerstva pre brexit s tým, že takýto postup dali najavo aj pri oficiálnom oznámení odchodu z EÚ.

„Myslíme si, že proces odchodu nemôže byť uzavretý bez toho, aby sa nebral do úvahy budúci vzťah. Ako hovorí sama EÚ – nič nie je uzavreté, kým nie je dohodnuté všetko,“ dodal s tým, že odchod a budúcnosť sú úzko spojené.

Nepoprel však, že rokovania sa najskôr sústredia na otázky rozvodu vrátane finančného vyrovnania záväzkov Británie voči EÚ. Aj BBC s odvolaním sa na zdroj z EÚ uviedla, že Londýn s Bruselom sa dohodli, že najskôr vyriešia rozvod a otázku práv občanov EÚ v Británii a Britov v EÚ.

Na tomto postupe trvá aj hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier, ktorý dostal od 27 členských štátov mandát vyjednávať najskôr o podmienkach odchodu. Podľa vyhlásenia Európskej komisie sa dnešné rokovania zamerajú „na otázky súvisiace s právami občanov, finančným vyrovnaním, hranicami Severného Írska a na ďalšie otázky“.

„Obe strany budú tiež diskutovať o štruktúre vyjednávaní a otázkach, ktoré treba riešiť v nasledujúcich mesiacoch,“ uviedla komisia. Podľa zdrojov ČTK na prvom rokovaní EÚ očakáva v prvom rade dohodu o podobe rokovaní. Briti majú k dispozícii vyjednávaciu pozíciu EÚ, ale, naopak, z Británie do Bruselu ešte minulý týždeň nijaké podklady neprišli.

Ministra pre brexit David Davis. Foto: Reuters, CLODAGH KILCOYNE
David Davis, Ministra pre brexit David Davis.

Rokovania sa začnú predpoludním úvodným zasadnutím šéfov vyjednávacích tímov – Barniera a ministra pre brexit Davida Davisa. Pokračovať majú pracovným obedom a popoludní zasadnutím pracovných skupín oboch tímov. Ďalšie kolo je naplánované na 17. júla.

Vyjednávania sa napokon začnú podľa plánu, hoci výsledok nedávnych predčasných britských parlamentných volieb skomplikoval pozíciu premiérky Theresy Mayovej. Jej konzervatívna strana stratila vo voľbách väčšinu a Mayovej menšinová vláda ešte stále rokuje o podmienkach podpory vládnej menšiny s regionálnou severoírskou Demokratickou unionistickou stranou.

Oznámenie dohody medzi oboma stranami sa minulý týždeň odložilo pre tragický požiar v Londýne. Vystúpenie kráľovnej v parlamente, kde má oznámiť vládny program, sa zas posunulo na túto stredu.

Mayová v minulosti viac ráz pohrozila, že Británia by mohla z vyjednávaní o podmienkach brexitu odísť aj bez dohody. Jej tvrdý postoj by sa však mohol zmierniť aj pre výsledky predčasných volieb.

Na zmiernenie postoja tlačia podnikateľské kruhy, opozícia, ktorá sa vo voľbách posilnila, ale aj niektorí vplyvní členovia vládnych konzervatívcov vrátane ministra financií Philipa Hammonda. Hoci na brexit vyzývali aj severoírski unionisti, s ktorými rokujú konzervatívci o podpore menšinovej vlády, tiež odmietajú návrat hraničných kontrol medzi Severným Írskom a Írskom.

Davis v nedeľu vyhlásil, že rokovania budú zamerané na „zabezpečenie dohody, ktorá bude fungovať pre všetky časti Spojeného kráľovstva“, naznačil však, že vláda má naďalej v pláne opustiť colnú úniu a znížiť imigráciu.

„Čoskoro predstavíme návrh zákona o nových imigračných a colných opatreniach,“ uviedol. Londýn chce obmedziť voľný pohyb osôb, a to aj za cenu straty prístupu na spoločný hospodársky trh EÚ.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit