Chrenek: V Európskej únii musíme lepšie zvládať sociálne nerovnosti

So šéfom Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušanom Chrenekom o sociálnom rozmere Európskej únie.

11.05.2017 14:00
Dušan Chrenek Foto: ,
Dušan Chrenek
debata (2)

Scenáre o budúcnosti EÚ majú byť základom pre diskusiu. Ako sa k tejto debate postavili členské štáty?
Diskusia o Bielej knihe sa v Európe skutočne dobre rozbehla a som rád, že je to tak aj na Slovensku. Zaznieva tu hlavne myšlienka, že ak únia pôjde rôznymi rýchlosťami, tak Slovensko má byť v jadre európskej integrácie. Zaznamenal som z politickej scény len jeden silný hlas, že krajina nemá byť v prvej lige európskych krajín, kde zatiaľ je.

Európska komisia vstupuje do debaty aj ďalšími piatimi diskusnými príspevkami. Prvý o sociálnom rozmere Európy už zverejnila.
Sociálna oblasť je mimoriadne dôležitá. Potrebujeme reagovať na novú situáciu. Sociálne rozdiely sa zvyšujú, veľa ľudí v EÚ je ohrozených chudobou. Aj dosahy globalizácie sú silné. Sme tiež svedkami ďalšej priemyselnej revolúcie či digitalizácie. Všetko to mení pracovný trh a únia na to musí reagovať. EÚ vždy mala silný sociálny rozmer. Ak ľudia cítia, že sociálna spravodlivosť nie je plne zaručená, tak sú náchylní prikláňať sa k extrémistickým názorom a spochybňovať celý systém. A my potrebujeme podporu ľudí. Sociálne nerovnosti a ohrozenia musíme lepšie zvládať a priniesť občanom konkrétne výhody a výsledky. Aj preto okrem diskusného dokumentu EK zároveň prezentovala základné črty posilnenia európskeho piliera sociálnych práv. Sú v ňom viaceré konkrétne návrhy. Chceme lepšie zosúladiť pracovný a rodinný život. Do určitej miery sa zamerať aj na pracovné zmluvy a lepšie sociálne zabezpečenie. V rámci diskusie o budúcnosti EÚ však musíme zistiť aj to, ako krajiny vnímajú sociálnu časť únie. Preto sme načrtli tri základné scenáre.

Ako vyzerajú?
Prvý spočíva v tom, že sa zameriame len na sociálny rozmer voľného pohybu. Teda, aby boli zaručené všetky slobody jednotného trhu, ktorého dôležitou súčasťou je voľný pohyb pracovníkov. Potrebujeme sa postarať o sociálne zabezpečenie pre migrujúcich občanov, cezhraničnú zdravotnícku starostlivosť či uznávanie diplomov a kvalifikácií. Je to potrebné pre európsky jednotný trh. Ale okrem toho by už krajiny nešli spoločne do ďalších súvisiacich oblastí. Je to v súlade so scenárom – len jednotný trh – z Bielej knihy. Ďalšou možnosťou v sociálnej oblasti je, že tí, ktorí chcú, robia viac spoločne. Je to opäť súčasť jedného zo scenárov v Bielej knihe. Nepostupovali by sme jednotne, ale keby niektoré štáty chceli viacej zosúladiť sociálnu oblasť, mohli by to urobiť. Ďalší by sa mohli pripojiť neskôr. V tomto prípade by však vznikli rôzne typy sociálneho zabezpečenia. Hrozí, že by sa do určitej miery niekto mohol cítiť ako občan druhej kategórie. A potom je tu tretí scenár sociálneho rozmeru, ktorý súvisí s možnosťou, že by členské krajiny postupovali spoločne v oveľa väčšej miere ako v súčasnosti. Znamenalo by to posilnenie spolupráce v sociálnej oblasti medzi všetkými krajinami. Právne predpisy by stanovili nielen minimálne normy, ale vo vybraných oblastiach by boli v plnej miere harmonizované práva pre všetkých občanov EÚ.

Seriál pripravujeme v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie v SR

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Chrenek #seriál Pravdy a ZEK #Investičný plán pre Európu #Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku