EÚ sa chystá na štart brexitu

Lídri EÚ bez Británie sa chystajú voči Británii ukázať jednotu. Mimoriadny summit v Bruseli má schváliť základné princípy, ktorými sa dvadsaťsedmička bude riadiť pri vyjednávaní podmienok odchodu Británie z EÚ.

29.04.2017 09:00
Theresa Mayová Foto:
Britská premiérka Theresa Mayová zoči-voči jednote v EÚ priznáva, že vyjednávanie podmienok brexitu bude ťažké.
debata (10)

Štáty EÚ bez Británie už pred summitom dali najavo, že najskôr sa bude vyjednávať o zaručení občianskych a pracovných práv pre občanov EÚ žijúcich v Británii. Až keď sa dohodnú v tejto otázke, bude sa môcť vyjednávať o tom, čo je pre zmenu prioritou Británie – teda zachovanie jej prístupu na jednotný európsky trh. Túto pozíciu potvrdila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá pred summitom odkázala do Londýna, že Briti by sa mali zbaviť akýchkoľvek ilúzií o tom, že po odchode z EÚ budú mať rovnaké práva ako členský štát. Trvá tiež na tom, že budúce vzťahy s Britániou sa budú vyjednávať až po tom, čo sa uzavrie dohoda o podmienkach rozvodu.

Návrh politických princípov, ktoré budú schvaľovať lídri EÚ bez premiérky Theresy Mayovej, obsahuje aj základné priority Slovenska – teda zaručenie práv slovenských občanov v Británii a zaplatenie príspevkov Británie do rozpočtu EÚ v rámci terajšieho rozpočtového obdobia. „Pred diskusiou o budúcnosti musíme vyriešiť minulosť. Potrebujeme zabezpečiť najlepšie záruky pre našich občanov a ich rodiny,“ uviedol aj šéf Európskej rady Donald Tusk.

Dvojročný proces vystúpenia Británie z EÚ sa spustil už koncom marca, skutočný začiatok vyjednávaní sa predpokladá až po 8. júni, teda po predčasných parlamentných voľbách v Británii.

„Sme jednotní a sme pripravení,“ vyhlásil pred summitom šéf vyjednávacieho tímu EÚ pre brexit Michel Barnier. Dôležité však bude, aby terajšia jednota vydržala, keďže Londýn sa zrejme bude snažiť nalomiť ju dvojstrannými rokovaniami s jednotlivými štátmi. „Za stolom bol jasný konsenzus na hlavných princípoch, ktorými sa budeme riadiť pri rokovaniach s Britániou. Jednota je jedným z nich,“ povedal po rokovaní šéfov diplomacií dvadsaťsedmičky, podpredseda maltskej vlády Louis Grech, ktorého krajina v tomto polroku predsedá únii.

Britskú premiérku slová Merkelovej a zhoda v dvadsaťsedmičke pred summitom zjavne nepotešila. „Na tom vidno, aké tvrdé budú vyjednávania,“ vyhlásila Mayová. „Tento prístup môže znamenať jedinú vec – neistotu a nestabilitu, vážne riziko pre našu rastúcu ekonomiku,“ dodala Mayová k možným dôsledkom brexitu na Britániu.

Navyše je tu aj potenciálna hrozba rozpadu Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska. V Severnom Írsku, ktorého obyvatelia väčšinou hlasovali proti brexitu, začína podľa prieskumov verejnej mienky narastať podpora odtrhnutia sa od Británie a zjednotenia provincie s Írskom. Lídri EÚ budú na summite zvažovať aj túto možnosť.

EÚ sa pri vyjednávaniach podobne ako Británia bude snažiť o zachovanie voľného pohybu ľudí a tovarov medzi Severným Írskom a Írskom. Na návrh Dublinu sa však bude zvažovať aj osobitné vyhlásenie, podľa ktorého v prípade zjednotenia ostrova by sa Severné Írsko stalo súčasťou EÚ. Teda, že by uplatnil podobný princíp ako po zjednotení Nemecka.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brexit