Európska únia rozšírila sankcie voči KĽDR

Zákaz investícií do Severnej Kórey sa novo dotkne tiež odvetví ako je metalurgie a spracovania kovov, letecký priemysel či konvenčné zbrojný priemysel.

06.04.2017 15:45
debata (22)

Členské krajiny tiež odsúhlasili zákaz poskytovania niektorých služieb, napríklad počítačových alebo tých, ktoré súvisia s chemickým a banským priemyslom.

Únia tiež na zoznam ľudí so zmrazeným majetkom a zákazom cestovania do EÚ pripísala ďalšie štyri osoby, ktoré podporujú alebo sa priamo podieľajú na vývoji severokórejského programu zbraní hromadného ničenia, nukleárnych zbraní či balistických striel.

Do EÚ tak nesmie cestovať a majetok má v tejto súvislosti zmrazený 41 osôb, ďalších sedem má len zmrazený majetok.

EÚ podľa tlačovej správy k tomuto kroku pristúpila, pretože KĽDR sústavne porušuje rezolúcie BR OSN a zostáva nebezpečenstvom pre svetový mier a bezpečnosť regiónu.

Sankcie voči Severnej Kórei spustila EÚ v decembri 2006. Sú v súlade s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN, ktoré boli prijaté v reakcii na severokórejské jadrové testy a skúšky balistických rakiet, práve na ne i mieri.

Medzi opatreniami sú zákazy na vývoz a dovoz zbraní, služieb, tovarov a technológií, ktoré by mohli by mohli byť v podobných programoch využité.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #KĽDR #Severná Kórea #sankcie