Po oznámení brexitu bude mimoriadny summit EÚ

Lídri krajín Európskej únie sa na mimoriadnom summite k brexitu zídu do štyroch či piatich týždňov, hneď ako Veľká Británia v súlade s článkom 50 úniovej zmluvy formálne oznámi svoj zámer z bloku odísť.

18.01.2017 12:55
Joseph Muscat Foto: ,
Maltský premiér Joseph Muscat oznámil, že v súvislosti s hard brexitom sa bude konať špeciálny summit EÚ.
debata (1)

Europoslancom to v stredu v Štrasburgu povedal Joseph Muscat, premiér Malty, teda terajšej predsedníckej krajiny EÚ. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker zdôraznil, že chce zabezpečiť, aby sa rokovania medzi ostatnými štátmi únie a Britmi odohrávali v súlade s pravidlami a priniesli dobrý a vyvážený výsledok.

Šéf európskej exekutívy v stredu pred europoslancami uvítal utorkovú reč britskej premiérky Theresy Mayovej. „Ale jedna reč nemôže spustiť vyjednávanie,“ poznamenal Junkcer.

Mayová v utorok oznámila, že jej krajina plánuje vystúpiť aj z jednotného trhu EÚ a uzavrieť nové obchodné dohody s EÚ, ako aj krajinami mimo európskeho kontinentu. Londýn podľa nej nechce ani čiastočné či pridružené členstvo v EÚ. Mayová však uistila, že si neželá rozpad EÚ, ale naopak jej úspech. Zároveň vyhlásila, že chce silnú Britániu, ktorá bude mať globálny rozmer a ktorá bude s EÚ úzko spolupracovať.

Maltský premiér Muscat v stredu upozornil, že hoci si aj ostatných 27 krajín únie praje s Britmi spravodlivú dohodu, jej podmienky budú nutne horšie ako za plného členstva krajiny. „To by nikoho nemalo prekvapovať. Myslieť si, že by to mohlo byť inak, by vskutku ukazovalo na odtrhnutosť od reality,“ uviedol premiér stredomorskej krajiny, ktorú s Britániou spájajú dlhoročné historické vzťahy a kde je angličtina jedným z oficiálnych jazykov.

„Pochopili sme, že premiérka Mayová dáva prednosť obmedzeniu slobody pohybu osôb pred členstvom v jednotnom trhu a colnej únii,“ podotkol Muscat k utorňajšiemu vystúpeniu šéfky britskej vlády s tým, že Mayová podľa neho dala najavo záujem o vytvorenie úplne novej podoby vzťahov svojej krajiny s úniou. Preto europoslanec uistil, že členské krajiny naďalej jednomyseľne trvajú na nedeliteľnosti štyroch slobôd, ktoré súvisia s jednotným trhom EÚ, teda voľného pohybu osôb, tovaru, služieb a kapitálu.

„Nie je to prejav antagonizmu, ale hlbokého presvedčenia o základných princípoch európskeho projektu,“ podotkol Muscat. Maltský premiér tiež spomenul, že nová obchodná dohoda EÚ s Britániou bude prejednávaná až po tom, čo krajina z únie vystúpi, možno za existencie určitého dočasného usporiadania. Dohodnutie novej dohody bude pritom podľa neho najťažšou úlohou, ako ukázal zložitý osud dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Kanadou. „Túto úlohu by sme nemali podceňovať, rovnako ako naši kolegovia na druhej strane stola,“ podotkol Muscat.

Mimoriadny summit EÚ, ktorý sa zíde akonáhle Británia podľa článku 50 Lisabonskej zmluvy o fungovaní úniových inštitúcií formálne oznám svoj zámer odísť, by mal stanoviť vodítka a teda mandát pre ďalšie rokovania, ktoré povedie vyjednávač Európskej komisie Michel Barnier.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brexit #Theresa Mayová