Merkelová: Atmosféra v Bratislave sa niesla v duchu spolupráce

Rokovania lídrov 27 členských štátov Európskej únie (EÚ) bez Veľkej Británie v Bratislave sa niesli v konštruktívnej atmosfére, mali sme možnosť diskutovať navzájom. Nemecká kancelárka Angela Merkelová to povedala na tlačovej konferencii po skončení summitu.

16.09.2016 21:42
Hollande, Merkelová Foto: ,
Fancúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii po skončení summitu EÚ v Bratislave.
debata (15)
Merkelová pripustila, že Európa sa momentálne nachádza v kríze. Domnieva sa, že bolo nevyhnutné sa dohodnúť na spoločnom pláne, ktorý je politickým úmyslom lídrov krajín EÚ z hľadiska priorít na najbližšie mesiace. Mala na mysli najmä šesťmesačné obdobie, ktoré vyvrcholí na budúci rok v marci 60. výročím Rímskych zmlúv.

Pomocnú ruku ponúkla cieľovým krajinám pre utečencov. Lídri si podľa jej slov uvedomujú, že ľudia sa obávajú o bezpečnosť, ako aj terorizmu, a aj keď sa už veľa vecí urobilo, potrebujeme ďalšiu spoluprácu v oblasti ochrany.

„Atmosféra v Bratislave sa niesla v duchu spolupráce,“ uviedla, pričom zdôraznila, že všetko je možné dosiahnuť spoločnými silami. V súčasnosti potrebujeme kompromisy, solidaritu a už spomínanú spoluprácu. Práve Bratislavu označila za mesto, ktoré bude symbolizovať začiatok užšej spolupráce. Nemecká kancelárka označila spoločné vyhlásenie V4, ktoré zoskupenie poskytlo pri príležitosti summitu, za pozitívny návrh. Podľa nej bude zaujímavé s V4 diskutovať o tom, čo si pod týmto termínom reálne predstavujú a na diskusiu sa teší.

Na margo brexitu konštatovala, že krajina, ktorá sa rozhodne vystúpiť z EÚ, zostáva jej právoplatným členom s právami i povinnosťami až do svojho odchodu. Upozornila však zároveň aj na to, že lídri sa musia pripraviť taktiež na obdobie, ktoré nastane po tom, čo Británia aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy a teda zo spoločenstva európskych štátov raz a navždy odíde.

Hollande: Prioritami sú ochrana hraníc, bezpečnosť a ekonomický rozvoj

Ochrana hraníc, bezpečnosť, ekonomický rozvoj a budúcnosť mladých, to sú priority, ktorým sa musí Európska únia venovať, skonštatoval po summite francúzsky prezident Francois Hollande. Zoznam priorít, ktorý predurčuje agendu Európskej únie na najbližšie mesiace, Hollande spoločne s Merkelovou nazvali Bratislavský program.

Francúzsky prezident vyzval na posilnenie ochrany vonkajších hraníc Únie. V budúcnosti chce dosiahnuť kontrolovaný prílev migrantov, ale zároveň poskytnutie pomoci tým, ktorí majú právo na azyl. Členským štátom, ktoré najviac čelia náporu migrantov – najmä Grécku, Taliansku a Maďarsku -, prisľúbil väčšiu podporu. S talianskym premiérom Matteom Renzim sa zas zhodol na intenzívnejšej pomoci severoafrickým štátom, odkiaľ na Apeninský polostrov prichádzajú tisíce migrantov.

V otázke bezpečnosti apeloval na európskych štátnikov, aby si uvedomili svoju zodpovednosť a posilnili boj proti terorizmu. Chce tiež nájsť nové nástroje, ktoré to umožnia robiť efektívnejšie. Spomenul nemecko-francúzsky návrh bezpečnostnej spolupráce a prizval ďalšie štáty, aby sa k iniciatíve pridali.

Hollande okrem iného vyjadril podporu politike zamestnanosti, znalostnej ekonomiky a moderných technológii. Spolu s Merkelovou dodal, že tieto priority sú v úplnom súlade s tézami predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera, ktorý tento týždeň na pôde Európskeho parlamentu predstavil svoju víziu ďalšieho smerovania únie.

Francúzska hlava štátu dala najavo, že lídri sa počas dnešných rokovaní nevyhli ani nepríjemným témam. Na stole bola aj neraz kritizovaná migračná dohoda s Tureckom, vplyv vojen na Blízkom východe na migračnú krízu, nárast popularity populistických a antisystémových strán a problematika európskej bezpečnostnej spolupráce v momente, keď úniu opúšťa Spojené kráľovstvo.

Práve pre zložitú situáciu, ktorú prinieslo britské rozhodnutie odísť z únie, bolo podľa Hollandea mimoriadne dôležité, že po dnešnom summite na tlačovej konferencii vystúpil s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Týmto gestom mienili deklarovať názorovú jednotu, dodal.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #bratislavský summit EÚ