Čo očakáva Fico od summitu v Bratislave?

"Je to obrovská príležitosť a je len na nás európskych lídroch, ako ju využijeme," zdôraznil slovenský premiér Robert Fico pred piatkovým summitom EÚ na Slovensku.

15.09.2016 15:00
fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (38)

„Únia sa v prvom rade musí spamätať, ak chce byť vplyvný hráč vo svetovej politike, ak má byť jedinečným projektom pre svojich občanov a ak tí jej majú dôverovať. EÚ musí pomenovať chyby a nedostatky,“ povedal Fico v rozsiahlom rozhovore, ktorý si prečítajte v piatok v denníku Pravda.

Fico sa v exkluzívnom interview vyjadril, čo by považoval za úspech a, naopak, za neúspech rokovaní v Bratislave o budúcej podobe únie. Vysvetlil, čo si myslí o možnom vytvorení európskych spoločných ozbrojených zborov. Vyslovil názor na protiruské sankcie.

Veľa priestoru venoval odpovediam na migračnú krízu. „Je zvláštne, že sa do únie púšťajú ľudia, o ktorých nič nevieme, ale Bulharsku a Rumunsku sa zabraňuje stať sa súčasťou schengenskej zóny voľného pohybu osôb,“ upozornil. Odpovedal aj na otázku, či by sa inšpiroval maďarským referendom o utečeneckých kvótach.

Analyzoval tiež bezpečnostnú situáciu v Európe. Kriticky hodnotil postoje členov Európskeho parlamentu. „Netušia, o čom je svet. Sú zatvorení vo veľmi zvláštnom prostredí, ktoré nechcem pomenovať,“ povedal o europoslancoch.

Celý rozhovor si prečítajte v zajtrajšom vydaní denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #bratislavský summit EÚ