Erdogan opäť vyčíta EÚ, že nezaplatila sľúbených 6 miliárd eur

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes znova vytkol EÚ, že Ankare neprispela šiestimi miliardami eur na náklady spojené s tromi miliónmi utečencov zdržiavajúcich sa na tureckom území. Brusel Ankare túto celkovú sumu sľúbil v rámci jarnej migračnej dohody, na základe ktorej Turecko sľúbilo zamedziť migrantom pokračovať v ceste do Grécka a do zvyšku Európy.

02.09.2016 15:14
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Erdogan opäť kritizuje EÚ.
debata (15)

Erdogan vyhlásil, že zo sľúbených miliárd obdržalo Turecko len veľmi málo. „Čo sa stalo? Podpora, ktorá bola dodnes poskytnutá, činí len 183 miliónov eur,“ zdôraznil Erdogan. „A nedali to nám, ale dali to UNICEF (Detskému fondu OSN). Žiadna krajina nemôže čeliť kríze sama. Bohužiaľ, sľuby v tejto otázke EÚ neplní,“ dodal.

Hovorkyňa diplomacie EÚ Maja Kocijančičová sa proti Erdoganovým slovom ohradila s vyhlásením, že dohoda o peňažnej pomoci sa vzťahuje priamo k financovaniu potrieb utečencov a že peniaze tým pádom smerujú priamo tam, kde majú okamžitý osoh.

„EÚ rešpektuje svoje záväzky v rámci vyhlásení EÚ a Turecka,“ napísala v reakcii pre agentúru AP s tým, že počas posledných mesiacov Brusel dokonca svoju pomoc urýchlil. Kocijančičová dodala, že z prvých troch miliárd eur už bolo na pomoc vyčlenených 2,2 miliardy.

Vzťahy medzi Ankarou a Bruselom sú v poslednom čase napätejšie. Turecko napríklad márne usiluje o zrušenie víz pre svojich občanov cestujúcich do EÚ a vyhráža sa zrušením migračnej dohody o zadržiavaní utečencov smerujúcich na európsky kontinent cez turecké územie. Európski činitelia sa tiež nechali počuť, že ak Turecko obnoví v súvislosti s nedávnym pokusom o štátny prevrat trest smrti, nebude preňho v EÚ miesto.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #dohoda EÚ-Turecko