Fico: EÚ v Bratislave príde s presnou diagnózou svojej situácie

Neformálny summit 27 krajín Európskej únie by mal za dva týždne v Bratislave otvorene a presne definovať, kde sa EÚ nachádza po britskom rozhodnutí odísť a tiež v súvislosti s dôsledkami migračnej krízy.

02.09.2016 13:42 , aktualizované: 14:58
Tusk, Fico Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico a predseda Európskej rady Donald Tusk počas spoločného fototermínu.
debata (22)

Podľa premiéra Roberta Fica má schôdzka určením niekoľkých pre úniu kľúčových priorít začať „bratislavský proces“, ktorý bude pokračovať diskusiou v maltskej metropole Valette a vyvrcholí budúci rok na jar v Ríme.

„Čakáme, že dvadsaťsedmička v Bratislave definuje niekoľko oblastí, ktoré bude chcieť ponúknuť európskej verejnosti ako oblasti zabezpečujúcu lepšiu Európu, kvalitnejšiu Európu, viac ochrany – a nielen v zmysle bezpečnosti, ale aj hospodárskeho a sociálneho života,“ vyhlásil v piatok Fico v Bruseli po rokovaní s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.

Budúci rok v marci uplynie 60 rokov od podpísania Rímskych zmlúv, jedného zo základov európskej integrácie. Pri tejto príležitosti by mohol byť zavŕšený proces začatý práve v Bratislave. Debata by ešte do tej doby mala pokračovať v hlavnom meste Malty, ktorá bude únii predsedať po Slovensku.

Podľa Fica sa bude na bratislavskom rokovaní snažiť hľadať predovšetkým témy, ktoré európske krajiny spájajú. Summit podľa neho nebude rozhodovať o otázkach ako sú možné zmeny európskych zmlúv. Definovať by mal totiž predovšetkým skutočne základné priority a ciele, ktorých naplneniu by potom únia podriadila všetky svoje nástroje a možnosti.

Na prvom mieste medzi otázkami, o ktorých sa bude v Bratislave rokovať, v piatok premiér spomenul migráciu, potrebu lepšie chrániť únijnú hranicu a znížiť počty prichádzajúcich ľudí. V tejto súvislosti je zrejme možné čakať aj diskusiu o vzťahoch medzi EÚ a Tureckom. Významnú časť debaty má tvoriť tiež bezpečnostná problematika a boj s terorizmom.

Hovoriť sa podľa Fica ale najskôr bude aj o hospodárskych otázkach, ako je snaha posilniť v EÚ digitalizáciu spoločnosti či prílev peňazí do európskej ekonomiky, vrátane možného ďalšieho posilnenia takzvaného Junckerového investičného plánu. Únijní lídri by mali tiež premýšľať o novom spôsobe komunikácie s verejnosťou v únijných krajinách.

Tusk: Summit v Bratislave pomôže, že EÚ bude opäť zárukou stability

Šéf pravidelných únijných summitov Tusk v piatok pred schôdzkou s Ficom poznamenal, že prezidenti a premiéri krajín EÚ – s výnimkou Británie – sa do Bratislavy zídu v období pre úniu veľmi kritickom; aj on pripomenul trvajúcu migračnú krízu. Ľudia v EÚ podľa neho čakajú, že sa blok opäť stane zárukou stability, bezpečnosti a ochrany v širokom zmysle vrátane hospodárskej a sociálnej.

Na usporiadanie neformálnej diskusie v hlavnom meste predsedníckej krajiny EÚ sa lídri únijných krajín dohodli na riadnom summite v júni, len pár dní po tom, čo Briti v referende rozhodli o odchode z dvadsaťosmičky.

Už v minulých dňoch dal pritom Donald Tusk najavo, že o budúcom vyjednávaní s Britmi o podobe ich odchodu by sa v Bratislave hovoriť nemalo. Zvyšných 27 členov únie totiž podobné rozhovory nemienia iniciovať, kým sám Londýn oficiálne svoj zámer odísť partnerom neoznámi podľa príslušného článku únijných zmlúv.

Slovenský premiér so šéfom Európskej rady tiež riešili technické otázky blížiaceho sa bratislavského summitu. Novinárom pripomenul, že stretnutie začne už dopoludnia na Bratislavskom hrade, obed prezidentov a premiérov bude čakať na lodi na Dunaji, následne sa opäť zídu na hrade.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Robert Fico #Donald Tusk #predsedníctvo v Rade EÚ