V4: EÚ neplní očakávania občanov, musí sa vrátiť ku koreňom

Európska únia je hodnota, ktorú je potrebné obhajovať, ale aj zmeniť. Únia často neplní očakávania Európanov, a preto sa musí vrátiť k svojim koreňom a viac sa sústrediť na svojich občanov. Po spoločnom rokovaní predsedov vlád Visegrádskej štvorky (Česko, Slovensko, Poľsko, Maďarsko) to vo štvrtok povedala poľská premiérka Beata Szydlová.

21.07.2016 14:38 , aktualizované: 15:54
V4, Robert Fico, Bohuslav Sobotka, Beata... Foto: ,
Zľava Robert Fico, Bohuslav Sobotka, Beata Szydlová a Viktor Orbán po zasadnutí V4 vo Varšave.
debata (55)

Európska komisia podľa Szydlovej nevyvodzuje dôsledky z nedávneho rozhodnutia Britov, ktorí sa v referende vyslovili pre odchod z európskej dvadsaťosmičky, a často nepočúva hlasy národných parlamentov. Podľa maďarského predsedu vlády Viktora Orbána predovšetkým v oblasti migrácie únia rozhoduje v rozpore s očakávaním svojím členov.

„Dôležitú úlohu musí zohrávať Európska rada, ktorá bude udávať tón diskusie o budúcnosti EÚ,“ povedal k reforme únie český premiér Bohuslav Sobotka.

Podľa Orbána EÚ stratila úlohu globálneho hráča a na nadchádzajúcom summite v Bratislave by sa zástupcovia členských štátov mali dohodnúť, čo je potrebné urobiť, aby únia globálnu úlohu znovu získala.

Szydlová zopakovala predchádzajúce stanovisko V4, že pri reforme EÚ musia byť zachované jej štyri základné slobody (sloboda pohybu osôb, tovaru, služieb a kapitálu). Únia by podľa Sobotku mala okrem iného zlepšiť spoluprácu v oblasti bezpečnosti, pri ochrane vonkajších hraníc a boju proti terorizmu. Ako ďalšiu prioritu český premiér uviedol dôraz na prosperitu a voľný trh.

Podľa slovenského premiéra Roberta Fica chce Visegrádska štvorka na summite únie, ktorý bude v Bratislave, zastávať spoločné stanovisko. Nad jeho zladením sa so zástupcami V4 podľa Fica zídu ešte na prelome augusta a septembra.

Zároveň sa bude v Bratislave rokovať i o migrácii a terorizme, o spolupráci európskych inštitúcii a o tom, ako lepšie odkomunikovať pozitívnu agendu smerom k ľuďom. Dotknú sa taktiež hospodárskeho rastu, zamestnanosti mladých a postavenia EÚ na globálnej scéne.

Premiéri V4 rokovali prvýkrát od 1. júla, keď predsedníctvo v skupine prevzala Varšava. Okrem témy odchodu Británie z EÚ a reformy únie hovorili aj o aktuálnej situácii v Turecku, kde po potlačení pokusu o puč nasledujú rozsiahle personálne čistky.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Viktor Orbán #V4 #Bohuslav Sobotka #Visegrádska štvorka #Beata Szydlová