Ministri EÚ rokovali v Bratislave o cenách elektriny a ako ich znížiť

Ministri hospodárstva a energetiky členských krajín EÚ sa na neformálnej Rade ministrov pre energetiku EÚ snažili vyriešiť otázku vysokých cien elektriny v Európe. Ako uviedol na stredajšej tlačovej besede slovenský minister hospodárstva Peter Žiga, všetci prítomní sa zhodli na tom, že zníženie cien elektriny je pre zvýšenie konkurencieschopnosti Európy potrebné.

13.07.2016 16:29
šefčovič, žiga, buzek, ferencz, rada ministrov... Foto: ,
Zľava: Predseda Výboru pre priemysel, výskum a energetiku Európskeho parlamentu Jerzy Buzek, eurokomisár Maroš Šefčovič, minister hospodárstva SR Peter Žiga a štátny tajomník ministerstva životného prostredia Vojtech Ferencz počas TB po skončení neformálnej Rady ministrov pre energetiku EÚ v rámci predsedníctva SR v Rade EÚ.
debata

"Šéfovia energetických rezortov konštatovali, že pre zníženie cien energie je potrebný likvidný európsky a medzinárodný trh. V EÚ je preto potrebné pokračovať v dostavbe infraštruktúrnych prepojení a v globálnom meradle rozvíjať dialóg s tretími krajinami,“ povedal Žiga.

Eurokomisár zodpovedný za vznik energetickej únie Maroš Šefčovič je presvedčený, že súčasný systém nefunguje. "Máme preregulovaný trh s energiami,“ zdôraznil Šefčovič. Podľa neho v súčasnosti v krajinách EÚ polovicu z ceny elektriny tvoria rôzne poplatky vyplývajúce z rôznych politických rozhodnutí či dane. "Dnešná diskusia ukázala, že sú veľké očakávania od návrhu, s ktorým prídeme koncom tohto roka,“ dodal Šefčovič. Nový návrh, ktorý by mal riešiť aj budúcnosť v otázke cien energií v EÚ, má okrem iného hovoriť o novom dizajne obchodovania s elektrinou. Má taktiež obsahovať revíziu smernice pre obnoviteľné zdroje. "Chceme obnoviť konkurenciu na trhu s elektrinou, chceme obnoviť fungovanie trhových signálov. Chceme oveľa viac posilniť postavenie zákazníkov,“ povedal Šefčovič.

Eurokomisár zatiaľ nevedel konkretizovať, o koľko by sa mohla cena elektriny pre európskych odberateľov znížiť po realizácií pripravovaných opatrení. "Je to veľmi zložité teraz povedať,“ uviedol Šefčovič s tým, že ich snahou však bude dosiahnuť výraznejší pokles rôznych distribučných a iných poplatkov, ktoré tvoria v EÚ zhruba polovicu z koncovej ceny elektriny. "Nechcem tým povedať, že všetky sa budú môcť zrušiť, ale určite je tam priestor pozrieť, ktoré tie poplatky sú oprávnené,“ konštatoval Šefčovič, ktorý v otázke znižovania cien elektriny vsádza aj na zvýšenie konkurencie na trhu s elektrinou. "Musíme ten trh v Európe otvoriť,“ zdôraznil Šefčovič.

Ministri zodpovední za energetiku na neformálnej rade diskutovali aj o budúcnosti plynu LNG (skvapalnený zemný plyn) v Európe. Ministri vidia v LNG budúcnosť. "Z diskusie vyplynulo, že zabezpečenie realizácie opatrení na diverzifikáciu zdrojov plynu prostredníctvom LNG je pre členské štáty dôležité a je potrebné v tomto úsilí pokračovať,“ uviedol Žiga. Dôležité je podľa vyjadrení ministrov najmä vybudovanie vnútroeurópskej infraštruktúry tak, aby boli dodávky LNG dostupné pre všetky krajiny EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #hospodárstvo #predsedníctvo v Rade EÚ