Slovensko v októbri privíta predsedov parlamentov členských krajín EÚ

Poznajme sa lepšie, s týmto cieľom prídu 7. októbra na Slovensko predsedovia národných parlamentov všetkých členských štátov Európskej únie.

07.07.2016 16:58
Andrej Danko Foto: ,
Predseda Národnej rady SR Andrej Danko.
debata

Na termíne sa vo štvrtok dohodol predseda Národnej rady SR Andrej Danko so šéfom Európskeho parlamentu (EP) Martinom Schulzom na rokovaní v Štrasburgu.

„Slovensko bude mať historickú možnosť privítať predsedov národných parlamentov všetkých členských krajín únie,“ oznámil po rokovaní Danko. So Schulzom hovoril o kooperácii medzi NR SR a EP počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ. „Stretnutie bolo aj o vymieňaní si informácií a o prehlbovaní spolupráce,“ doplnil Danko.

Partneri hovorili aj o utečencoch a povinných kvótach. Danko je rád, že sankcie za odmietnutie utečencov už nie sú témou dňa. Teší ho aj to, že Európa vníma spoluprácu slovenských a maďarských strán vo vládnucej koalícii na Slovensku. „Prekonanie sebectva národov je jediná cesta pre spoluprácu a existenciu Európy,“ vyhlásil Danko.

Potrebu spolupráce a počúvania sa vyzdvihol aj podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd). „Pre spoluprácu je dôležité, aby sme sa počúvali a pochopili potreby toho druhého. Treba sa počúvať a nie vnucovať menšine názor väčšiny,“ povedal Bugár. Platí to podľa neho nielen pre Slovensko, ale aj pre celú Európsku úniu.

O vzájomnom rešpektovaní názorov hovoril aj Martin Schulz. Je to podľa neho potrebné aj pre efektívne fungovanie Európskeho parlamentu. Ocenil, že národniarska SNS a maďarský Most-Híd dokážu vo vláde spolupracovať. „Je to historický moment,“ vyhlásil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Schulz #Andrej Danko #predsedníctvo v Rade EÚ