Mayová je za zníženie imigrácie v Británii, ale bez termínov

Británia musí znížiť imigráciu, ale stanovovať pre to nejaké časové vymedzenie by nebolo prospešné. Povedala to britská ministerka vnútra Theresa Mayová, ktorá patrí k favoritom na nového šéfa vládnej Konzervatívnej strany a zároveň na funkciu premiéra. Jedným z dôvodov, prečo Briti v nedávnom referende hlasovali za odchod z Európskej únie, je nespokojnosť mnohých z nich s množstvom prisťahovalcov z ostatných krajín EÚ, ako je napríklad Poľsko.

03.07.2016 14:25
theresa mayová Foto: ,
Britská ministerka vnútra Theresa Mayová, ktorá patrí k favoritom na nového šéfa vládnej Konzervatívnej strany a zároveň na funkciu premiéra.
debata (1)

Zástancovia odchodu Británie z únie (brexitu) dali v referende jasne najavo svoje obavy z imigrácie, ktoré bude musieť budúca vláda znížiť „na prijateľnú úroveň,“ uviedla v britskej televíznej stanici ITV Mayová, ktorá pred referendom bola za zotrvanie britských ostrovov v únii.

Druhý vážny favorit na šéfa strany a vlády minister spravodlivosti a zástanca brexitu Michael Gove v piatok uviedol, že chce ako ministerský predseda zaviesť prisťahovalecký systém po vzore Austrálie. Tá je považovaná za krajinu s jedným z najprísnejších imigračných systémov. Canberra príliv reguluje tak, že okrem kvót pre ekonomické prisťahovalectvo, záujemcov aj boduje. Vyhodnocuje napríklad znalosť jazyka, vek, skúsenosti či význam vedomostí pre hospodárstvo krajiny. Ak uchádzač určitý limit nesplní, nárok na prisťahovanie nemá.

Mayová ďalej zdôraznila, že Británia musí mať pred začatím rokovaní o podmienkach odchodu a ďalších vzťahoch s EÚ po brexite úplne jasno, akú chce s európskymi partnermi vyrokovať dohodu. Opakovala, že ako premiérka by tieto rokovania tento rok nezačala. Je podľa nej dôležité, aby nová vláda postupovala a načasovala proces tak, aby dosiahla pre Britániu dobrú dohodu. Podobný „opatrný“ postoj sa očakáva aj od Govea.

Vyjednávanie dohody, ktoré má začať Londýn formálnym spustením článku 50 Lisabonskej zmluvy z roku 2009, chce naopak začať čo najskôr, a to rozhodne tento rok, francúzsky prezident François Hollande a niektorí ďalší predstavitelia EÚ.

Britský konzervatívny premiér David Cameron, ktorý po neúspešnej kampani za zotrvanie krajiny v EÚ odstupuje, odmietol rokovania začať. Prislúcha to podľa neho novému šéfovi kabinetu, ktorého menovanie sa očakáva 9. septembra.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová