Odkaz EÚ Britom: Prístup na trh súvisí s voľným pohybom osôb

Ak bude chcieť Británia po vystúpení z EÚ prístup na spoločný trh, bude musieť akceptovať všetky podmienky s tým spojené, vrátane voľného pohybu osôb. Do Londýna to odkázali premiéri a prezidenti 27 zvyšných krajín Európskej únie. Politici v tomto formáte bez premiéra Davida Camerona diskutovali po prvý raz po tom, čo Briti rozhodli o odchode svojej krajiny z únie.

29.06.2016 09:02 , aktualizované: 15:45
británia, eú, summit, brexit Foto: ,
EÚ teraz čaká, až si Londýn ujasní svoje plány a spustí dvojročný proces rokovania o detailoch odchodu. Na rokovaní lídrov únie po prvý raz chýbal zástupca Veľkej Británie.
debata (22)

„Nikto nemôže špekulovať, že vyzobe z koláča hrozienka a nebude rešpektovať súvisiace záväzky,“ priblížil postoj krajín EÚ slovenský premiér Robert Fico.

Predseda summitov EÚ Donald Tusk v súvislosti s britským rozhodnutím úniu opustiť uviedol, že prístup tretích krajín na jednotný európsky trh je podmienený plným akceptovaním pravidiel o slobodnom pohybe osôb, tovaru, služieb a kapitálu. Zhodli sa na tom aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident François Hollande, český premiér Bohuslav Sobotka i ďalší európski politici.

Diskusia bola vecná a bez emócií, uviedol Fico

Dodal, že téma odchodu Veľkej Británie z Európskej únie je od piatka aj na našom stole ako predsedníckej krajiny v Rade Európskej únie. Ako ďalej pripomenul, po prvýkrát v histórii európsky klub opúšťa krajina, a to nie hocijaká, ale piata najväčšia ekonomika na svete.

Fico informoval, že Veľká Británia stále potrebuje čas na to, kým formálne aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorým sa spúšťa proces odchodu. „Myslíme si, že sa to stane po zmene predsedu Konzervatívnej strany a zmene na pozícií predsedu vlády. Možno to bude v septembri, možno v októbri, keď Briti odchod oficiálne potvrdia,“ dodal šéf slovenskej vlády.

Sledujte online spravodajstvo agentúry ČTK

Kým Briti vystúpia, podľa premiéra musia ostať plnohodnotným členom EÚ so svojimi právami aj povinnosťami. Ako dodal, pokiaľ Londýn neaktivuje článok 50, nebudú žiadne, ani len neoficiálne rokovania o odchode a budúcich vzťahoch. Podľa premiéra sa lídri zhodli, že asi by nebolo správne, aby niekto rokoval o budúcich podmienkach, kým je Británia ešte členom. „Dvadsaťsedem štátov má jasno, očakávame jasné návrhy z britskej strany,“ dodal Fico. Dnes išiel zo stretnutia 27 jasný odkaz Veľkej Británii, ak chce prístup na vnútorný trh, musí rešpektovať štyri slobody, a nie vyberať si hrozienka, dodal premiér.

Takisto podľa Fica prevláda názor, že by nebolo správne, keby bola Veľká Británia predsedníckou krajinou EÚ v druhej polovici roka 2017. Myslí si, že ak by Briti predsedníctvo prebrať nemali, bolo by vhodné to ďalším krajinám oznámiť čím skôr. Zdôraznil však, že ešte žiadne definitívne rozhodnutie nepadlo.

Kam kráča únia?

Okrem debaty o brexite lídri tiež začali širšiu diskusiu o ďalšom smerovaní európskej integrácie. Podľa Merkelovej teraz otázka nestojí, či je potrebné „viac či menej“ Európy. Potreba je podľa nej taká podoba EÚ, ktorá bude fungovať lepšie ako doteraz.

Vo vyhlásení po neformálnom summite dali tiež lídri európskej dvadsaťsedmičky najavo, že si Britániu v budúcnosti želajú ako blízkeho partnera. „Každá dohoda, ktorá bude uzatvorená so Spojeným kráľovstvom ako treťou krajinou, musí byť založená na rovnováhe práv a záväzkov. Prístup na jednotný trh predpokladá prijatie všetkých štyroch slobôd,“ uviedli šéfovia štátov a vlád európskej dvadsaťsedmičky.

Lídri krajín EÚ hovorili aj o budúcnosti európskeho integračného projektu. Kancelárka potvrdila, že táto diskusia bude pokračovať na ďalšom neformálnom stretnutí v rovnakom formáte v septembri v Bratislave. Diplomati v tejto súvislosti najčastejšie zmieňujú dátum 15. septembra.

Škóti z EÚ nechcú vystúpiť

Škótsko nemá právomoc vyjednávať s Európskou úniou, rokovania s ňou môže viesť iba Londýn. Vyhlásil to španielsky premiér Mariano Rajoy. Ak podľa neho opustí úniu Británia, opustí ju aj Škótsko.

„Som zásadne proti tomu, zmluvy sú zásadne proti tomu a myslím, že je zásadne proti tomu každý. Ak odíde Spojené kráľovstvo, odíde aj Škótsko,“ dodal Rajoy.

Škótska prvá ministerka Nicola Sturgeonová sa pritom usiluje o zotrvanie Škótska v EÚ napriek takzvanému brexitu. Väčšina Škótov v referende hlasovala proti odchodu z európskeho bloku.

Sturgeonová v Bruseli už rokovala s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom a čaká ju prijatie u predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera.

Sturgeonová po stretnutí so Schulzom vyhlásila, že Škótsko je odhodlané aj napriek brexitu zotrvať v Európskej únii. Schulz povedal, že škótsku prvú ministerku vypočul. Rokoval s ňou tiež šéf socialistov v europarlamente Gianni Pitella, ktorý vyjadril sympatie škótskej situácii, povedal však, že je to vnútorná záležitosť Spojeného kráľovstva.

Možný Cameronov nástupca chce regulovať migráciu

Londýnu chýba oficiálne stratégia na vyjednávanie s úniou. Britský minister pre zamestnanosť a penzijnú reformu Stephen Crabb, ktorý sa uchádza o post predsedu Konzervatívnej strany, a tým aj o úrad premiéra, oznámil, že ako premiér bude regulovať prisťahovalectvo. Odmietol tiež vypísať možné druhé referendum o EÚ, podľa neho je výsledok úplne jasný, preto ním bude jeho prípadná vláda riadiť.

Zmeny vo vedení zrejme čakajú aj opozičnú Labouristickú stranu, ktorej predseda Jeremy Corbyn by sa mohol dozvedieť mená vyzývateľa. Podľa BBC sa očakávajú dva protikandidáti – podpredseda strany Tom Watson a niekdajší tieňová ministerka obchodu Angela Eagleová. Corbyn dobrovoľne odstúpiť nemieni, o jeho osude tak očividne rozhodne vnútrostranícke hlasovanie.

Summit v tieni brexitu

Briti si minulý štvrtok v referende schválili vystúpenie svojej krajiny z únie. Formálne sa však zatiaľ rokovania o tomto kroku nezačali, pretože Londýn v politickej kríze ešte len hľadá, kto ho bude reprezentovať a akú presne bude mať predstavu o budúcej podobe vzájomných vzťahov s úniou.

Neformálne stretnutie zvolal predseda Európskej rady Donald Tusk, pravidelný júnový summit únie bol kvôli brexitu stlačený do niekoľkých hodín v utorok neskoro popoludní. V utorok večer potom Cameron svojich kolegov oboznámil so svojím pohľadom na referendum aj na ďalší vývoj.

EÚ teraz čaká, až si Londýn ujasní svoje plány a spustí dvojročný proces rokovania o detailoch odchodu. Podrobnosti a podoba týchto rokovaní by mali byť prvou časťou stredajšej neformálnej diskusie. Zasadzoval o čo najtesnejšie vzájomné vzťahy od obchodu po bezpečnostnú spoluprácu s tým, že Británia sa nesmie k Európe obrátiť chrbtom.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brusel #summit #Brexit