Britské médiá špekulujú, čo sa stane v piatok po referende

Referendum o britskom zotrvaní v EÚ ešte neskončilo, no britské médiá už niekoľko dní špekulujú o tom, čo sa stane v piatok, ak vyhrajú stúpenci takzvaného brexitu, ak prehrajú a ak prehrajú len tesne.

23.06.2016 17:33
debata (17)

Hlavná pozornosť sa zameriava na politickú budúcnosť premiéra Davida Camerona, prípadne na to, kedy aktivuje článok 50 úniových zmlúv a spustí tak dvojročnú lehotu na vyjednávanie o odchode z EÚ.

Cameron bezpochyby v piatok skoro ráno vystúpi s vyhlásením, akonáhle bude jasný výsledok referenda, pravdepodobne pred premiérskym sídlom na Downing Street. Už niekoľkokrát dal najavo, že neodstúpi, aj keď zvíťazí brexit. Ale vzhľadom na to, že by Briti odmietli jeho odporúčania, mohol by dátum svojho odchodu oznámiť už v piatok. Denník The Times napísal, že Cameronovi priatelia a kolegovia predpokladajú, že v prípade brexitu odíde, ale nezhodujú sa, či oznámi rezignáciu hneď v piatok. Podľa The Times je nepravdepodobné, že by hneď aktivoval článok 50. Zrejme by sa rozhodol po konzultáciách počas víkendu, píše denník.

Rad stúpencov brexitu počas kampane dal najavo, že nie je potrebné sa ponáhľať so spustením tohto článku. Minister financií George Osborne, ktorý je za členstvo v EÚ, už skôr uviedol, že by článok mohol byť spustený asi v priebehu dvoch týždňov po referende.

Víťazstvo brexitu

V prípade víťazstva brexitu by podľa The Times guvernér centrálnej banky Mark Carney vstúpil v snahe upokojiť trhy. Minister financií Osborne nevylúčil v prípade nevyhnutnosti, že by mohol pozastaviť obchodovanie na londýnskej burze, dodal denník, podľa ktorého by Osborne musel tiež rýchlo odísť.

Pokiaľ Cameron odstúpi, budú konzervatívci na jeseň voliť nového šéfa, ktorým sa najskôr stane bývalý londýnsky starosta Boris Johnson. Nebude mať však mandát pre rokovanie s EÚ a získať ho môže len vo voľbách, uviedol britský denník. Labouristi už dali najavo, že sú predčasné voľby pripravené.

Tesné víťazstvo tábora Remain

Oveľa nejasnejšia je situácia v prípade tesného víťazstva tábora Remain (Zostať). Pokiaľ získa menej ako 54 percent, bude to pre Camerona problém, myslí si The Times. Cameron a jeho doterajší súperi z jeho strany Boris Johnson a minister financií Michael Gove zdôrazňujú, že Konzervatívna strana je jednotná. Napriek tomu Cameron ostane zraniteľný, pretože stúpenci brexitu zostanú nespokojní a premiér bude naďalej čeliť riziku vzbury euroskeptických poslancov.

Vydýchnu si finančníci, ktorí budú celú noc hore, pretože zachovaním status quo sa odvráti bezprostredné nebezpečenstvo nestability. Aj keď je taký výsledok lepší ako brexit, veľký biznis bude aj tak nespokojný kvôli tomu, že nastane ďalšia neistota – či vo funkcii ostane Osborne aj Cameron, uviedol denník.

Jasné víťazstvo Remain

V piatok sa zíde aj tieňový kabinet opozičných labouristov v snahe predísť útoku na šéfa Jeremyho Corbyna, ktorému rad labouristických politikov vyčíta vlažnú kampaň v prospech Remain. V prípade jasného víťazstva Remain sa zdá byť postavenie Davida Camerona isté a uvažuje sa najmä o rošádach v kabinete, ktorého členovia stáli pred referendom na rôznych stranách bariéry. The Times nevylučujú, že by nejaké ministerské kreslo ostalo aj pre Borisa Johnsona.

Denník si tiež kladie otázku, či existuje možnosť druhého referenda. Ak brexit prehrá, každý kandidát na budúceho vodcu Konzervatívnej strany bude vraj pod tlakom, aby takéto referendum sľúbil.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #referendum #Brexit