Nemecký Bild: Ak Briti odmietnu brexit, uznáme gól z roku 1966

Svetová tlač hodnotí dôsledky britského referenda na osud Európskej únie a zvažuje šance oboch táborov. Európske médiá väčšinou podporujú zotrvanie Britov v EÚ. Najčítanejší nemecký bulvárny várny denník Bild sľúbil, že ak budú Briti hlasovať za zotrvanie v Európskej únii, uzná porážku v desaťročia starom spore z futbalových majstrovstiev sveta. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

23.06.2016 13:16
debata (4)
  • Bild (Nemecko)

„Drahí Briti, ak zostanete v EÚ, uznáme dokonca aj gól z Wembley,“ hlásal titulok Bildu. Týkal sa sporného gólu anglického futbalistu Geoffa Hursta vo finále majstrovstiev sveta v roku 1966, proti ktorému Nemci dlho namietali a tvrdili, že lopta neprešla cez bránkovú čiaru. Finále sa hralo na londýnskom štadióne Wembley a Anglicko nakoniec porazilo Nemecko 4:2. Medzi ďalšími sľubmi Britom na titulnej strane Bildu je aj ten, že si Nemci prestanú uťahovať z uší princa Charlesa, že zo solidarity so spálenými Britmi prestanú používať krém na opaľovanie a nastavia si čas o hodinu dozadu, aby sa zosúladili s britským časom.

  • La Croix (Belgicko)

Nech je záver britského referenda akýkoľvek, je signálom, že Európska únia musí naliehavo pracovať na reformách. Zložitosť jej inštitúcií je zdrojom slabosti, ale isté problémy možno riešiť len na kontinentálnej úrovni. V našom otvorenom a nestabilným svete, kde dominujú obri z Ameriky a Číny, nemôže žiadna európska krajina obstáť sama. Otázka, položená Britom, je platná pre celú Európu.

  • The Financial Times (Británia)

Optimistické prvky referenda nemožno prehliadať. Jedným z najlepších je stanovisko mladej generácie, ktorá je väčšinou proeurópska. V digitálnej ére mladí ľudia chápu, že ich budúcnosť je v kontaktoch po sieti a v zdieľaní, nie v osamelosti a izolácii. Kým starší britskí voliči sa očividne obzerajú do imperiálnej minulosti, mladí vzhliadajú ku globálnej budúcnosti. Je to práve ich budúcnosť, o ktorej sa rozhoduje.

  • The Sun (Británia)

Vyzývame vás, aby ste sa zapísali do histórie a vrátili Británii slobodu. Verte sami sebe a veľkosti svojej krajiny a voľte odchod. Je to naša posledná šanca, ako sa životne dôležitým hlasovaním zbaviť nedemokratickej bruselskej mašinérie. Pre mnohých z nás to je prvé hlasovanie v živote, na ktorom naozaj záleží.

  • De Telegraaf (Holandsko)

Sobáš, uzavretý v roku 1973 a nikdy nie úplne šťastný, je možno na konci. Bola by to však pre EÚ aj pre Holandsko zlá správa. Pre Holandsko je Británia v EÚ spojencom proti Francúzsku a Nemecku, ktoré majú sklony dať Bruselu viac právomocí. Povesť EÚ by veľmi utrpela, pretože po prvý raz by odišla krajina, ktorá je všetko, len nie malá. Británia nie je spokojná s prílivom migrantov z východnej Európy. Brusel zašiel veľmi ďaleko v procese, v ktorom sa občania necítia dostatočne zastúpení. Britské referendum a neistota s ním spojená je vysoká cena, ktorú za to platíme.

  • Kommersant (Rusko)

Európska únia je na prahu najťažšej skúšky vo svojich dejinách. Referendum môže vyústiť nielen v kardinálne prehodnotenie úlohy jednej z kľúčových európskych krajín, ale aj v reťazovú reakciu v rámci EÚ. Občania Spojeného kráľovstva však v rozhodujúcom okamihu nebudú zrejme myslieť na príliv migrantov, čo je kľúčový argument euroskeptikov, ale na svoje finančné záujmy, ktoré by odchod ohrozil.

  • The New York Times (USA)

Premiér David Cameron sa môže sťažovať len sám na seba. Aby vniesol mier do radov toryov, sám navrhol usporiadať referendum o odchode z EÚ v prípade, že vyhrá voľby v roku 2015. Čo vyzeralo pôvodne ako neškodné riešenie krátkodobého politického problému, prerástlo do metastáz takých rozmerov, ktoré môžu ťažko poškodiť britskú ekonomiku a ovplyvniť smerovanie štátu na ďalšie generácie. Môže to rozhodnúť aj o Cameronovom o­sude.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit