Juncker: Základom dialógu EÚ-Rusko je naplnenie dohôd o Ukrajine

Napĺňanie ukrajinských mierových dohôd je východiskovým bodom pre rozhovory medzi Európskou úniou a Ruskom. V Petrohrade to uviedol predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Odmietol tiež kritiku svojej návštevy Ruska, kam pricestoval na medzinárodné ekonomické fórum.

16.06.2016 12:40
Juncker Foto: ,
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.
debata (33)

Juncker pred dnešnou schôdzkou s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vyhlásil, že nemožno ignorovať ruské akcie na Ukrajine, ktoré podľa neho otriasli princípmi európskej bezpečnosti. Vyzval tiež, aby bola rešpektovaná vôľa ukrajinského ľudu ohľadom budúcnosti krajiny.

Návšteva Junckera v Petrohrade je prvou cestou šéfa úniovej inštitúcie do Ruska od roku 2014, keď sa vzťahy bloku a Moskvy citeľne zhoršili v dôsledku ukrajinskej krízy a ruskej anexie Krymu. Na európske sankcie Rusko reagovalo vlastnou sériou hospodárskych protiopatrení.

Juncker pred cestou do Petrohradu čelil kritike. „Niektorým ľuďom sa nemusí páčiť, že som prišiel do Ruska, ale ja som presvedčený, že je potrebné viesť s Ruskom dialóg,“ povedal. „EÚ a Rusko sú od seba navzájom závislé a obe strany sú povinné spolupracovať,“ do­dal.

Šéf bruselskej exekutívy prišiel do Ruska v čase, keď sa v Európskej únii pred júnovým summitom opäť začína riešiť otázka ďalšieho pokračovania protiruských sankcií.

Okrem Junckera je hosťom trojdňového petrohradského fóra tiež taliansky premiér Matteo Renzi, generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a ďalšie osobnosti.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #sankcie #Jean-Claude Juncker