Predstaviť Slovensko môže každý, na špeciálnej stránke

Všetko, čo Slováci považujú za pekné vo svojom okolí, môžu ukázať Európe. Stačí sa zapojiť do projektu Hľadanie krásy a na špeciálnu webovú stránku pridať krátke videá či fotografie. Cieľom projektu, ktorý nás má reprezentovať od 1. júla počas predsedníctva v Rade EÚ, je predstaviť Slovensko ako krajinu talentovaných ľudí.

08.06.2016 14:00
vysoké tatry, tatry, príroda, slovensko, Foto:
Ilustračná snímka.
debata

„Filozofia projektu bude možno aj terčom kritiky, pretože hľadanie krásy budú niektorí považovať za niečo patetické, gýčové, čo v dnešnej dobe nepotrebujeme. Chceme krásu hľadať na miestach, ktoré sú možno neobvyklé. Vyzývame ľudí, aby hľadali krásu okolo seba, vo svojich domovoch, v meste, kde žijú, v drobných veciach, ktoré si doteraz nevšímali,“ povedala o projekte jeho kurátorka a riaditeľka Slovenského centra dizajnu Mária Rišková.

Webstránka www.hladaniekrasy.sk alebo po anglicky www.searchingforbeauty.eu je vlastne on-line galériou a zároveň generátorom GIF-ov (graphics interchange format), ktoré umožňujú jednoducho vytvárať krátke animácie a zdieľať ich na sociálnych sieťach. Vytvárať svoje jednoduché videá môžu jednotlivci, ale aj inštitúcie. Svoj GIF už pridal napríklad minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a jeho obsahom sú minianimácie z jeho pracovných ciest. Projekt totiž vznikol na výzvu ministerstiev zahraničných vecí a kultúry.

Každý, kto na web niečo pridá, zároveň súhlasí s jeho podmienkami, napríklad zakazuje vulgárne príspevky. Vkladať svoje videá alebo fotografie môže každý, cez mobilný telefón, digitálny fotoaparát či kameru. Webstránka bude fungovať minimálne do konca nášho predsedníctva, teda do konca tohto roka. Kurátorka projektu Mária Rišková verí, že ju udržia aj ďalej a stane sa jednou z najväčších webstránok GIF-ov.

Súčasťou projektu je aj putovná výstava, ktorú slávnostne otvoria 11. júla v Bruseli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #predsedníctvo v Rade EÚ #Hľadanie krásy