Mogheriniová: Slovensko musí byť počas predsedníctva flexibilné

Slovensko musí byť počas svojho predsedníctva v Rade Európskej únie otvorené a flexibilné a musí pomáhať udržať víziu Európskej únie. Povedala to v Bratislave podpredsedníčka Európskej komisie a vysoká komisárka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogherini.

01.06.2016 21:06
Mogheriniová, Lajčák Foto: ,
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a podpredsedníčka Európskej komisie a vysoká komisárka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová počas tlačovej konferencie v Bratislave.
debata (51)

Slovensko musí tiež zachovať zjednotenú Európu v týchto neľahkých časoch. „Práve to je úlohou predsedníctva a ja som presvedčená o tom, že Slovensko bude počas neho úspešné,“ povedala novinárom.

Naša krajina si však musí dať počas polročného predsedníctva pozor na jednu vec. „Predsedníctvo pripravujete dlho dopredu, no potom sa počas šiestich mesiacov ocitnete pred neočakávanými udalosťami. Veľa vecí je nepredvídateľných, môžu sa stať v únii, ale aj mimo nej. Predsedníctvo môže prebiehať ľahko, ale môže byť tiež spojené s ťažkosťami,“ povedala Mogheriniová. Jedným z predpokladov úspešného predsedníctva je podľa nej jednota, ktorú demonštruje náš diplomatický zbor, ľudia v Európskej únii aj na ministerstvách či v iných štátnych organizáciách. Predsedníctvo podľa nej pripomína, že sa Slovensko rozhodlo vstúpiť do Európskej únie.

Dnešný deň je podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka výnimočný pre Slovensko a slovenskú zahraničnú službu. Dnes sa totiž začína aj porada veľvyslancov zastupiteľských úradov. „Čoraz viac si uvedomujeme, že sa stávame súčasťou centra diania,“ poznamenal.

Federica Mogherini sa v Bratislave stretla na pôde rezortu diplomacie aj s vedúcimi zastupiteľských úradov SR v zahraničí. Hovorila o politických aj zahraničnopoli­tických témach, no aj o tom, čo môžeme od predsedníctva očakávať a aké budú naše úlohy. Šéf diplomacie absolvoval s podpredsedníčkou EK rokovanie na palube nášho vládneho špeciálu pri lete z Bruselu.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Federica Mogheriniová #predsedníctvo v Rade EÚ