Tusk kritizoval Johnsona za jeho vyjadrenie o EÚ a Hitlerovi

Vyjadrenie bývalého londýnskeho starostu Borisa Johnsona, podľa ktorého sú ciele EÚ podobné cieľom nacistického diktátora Adolfa Hitlera, svedčí o "politickej amnézii", uviedol počas návštevy Dánska predseda Európskej rady Donald Tusk.

17.05.2016 14:24
Donald Tusk Foto: ,
Predseda Európskej rady Donald Tusk.
debata (9)
„Keď počujem, že Európsku úniu niekto prirovnáva k plánom a projektom Adolfa Hitlera, nemôžem byť ticho. Takéto absurdné argumenty by mali zostať úplne nepovšimnuté – keby ich nepoužíval jeden z najvplyvnejších politikov vládnucej Konzervatívnej strany,“ povedal na Johnsonovu adresu Tusk. Podľa neho prekročil Johnson hranice racionálnej diskusie, čo svedčí o „politickej amnézii“.

„Jedinou alternatívou únie je politický chaos, návrat k národnému egoizmu a z neho vyplývajúce víťazstvo protidemokratických tendencií, čo by mohlo viesť k tomu, že dejiny sa budú opakovať,“ povedal Tusk po stretnutí s dánskym premiérom Larsom Lökkem Rasmussenom.

Johnson, ktorý je jednou z najznámejších tvárí kampane za vystúpenie Británie z EÚ, pre nedeľné vydanie denníka Daily Telegraph povedal, že Európska únia sa podobne ako nacistický vodca Adolf Hitler pokúša vytvoriť európsky superštát.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Donald Tusk #Adolf Hitler #Boris Johnson