Turecko pohrozilo zablokovaním dohody s EÚ kvôli vízam

Turecko pohrozilo zablokovaním dohody s Európskou úniou o obmedzení migračného toku do Európy, ak Brusel nezruší vízovú povinnosť pre Turkov do júna, ako bolo dohodnuté. Ankara sa tak vyjadrila pred utorňajšou schôdzkou predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera s tureckým premiérom Ahmetom Davutogluom v Štrasburgu. Rokovať majú práve o plnení dohody o utečencoch medzi EÚ a Ankarou.

19.04.2016 10:52
debata (34)

„Trvám na svojom presvedčení, že ak Boh dá, budeme oslobodení od vízovej povinnosti v júni. Ak sa tak nestane, potom samozrejme nikto nemôže očakávať, že Turecko bude dodržiavať svoje záväzky,“ varoval podľa médií v pondelok Davutoglu .

Turecko však musí najskôr splniť 72 podmienok predtým, než sa budú jeho občania môcť začať voľne pohybovať v schengenskom priestore bez hraničných kontrol. Týkajú sa zabezpečenia dokladov totožnosti, riadenia migrácie, bezpečnosti, základných ľudských práv a spätného preberania migrantov. Minulý mesiac únia konštatovala, že Ankara splnila polovicu z nich, a v stredu má Európska komisia podať správu o tom, ako Turecko ďalej pokročilo.

Dohoda EÚ a Turecka, ktorá bola uzavretá kvôli prílivu státisícov utečencov do Európy od minulého leta, predpokladá návrate migrantov, ktorí od marca priplávajú do Grécka z Turecka a nezískajú azyl. Za každého vráteného Sýrčana sa EÚ zaviazala prijať priamo z Turecka sýrskeho utečenca s nárokom na azyl, stanovený je strop 72-tisíc utečencov. Opatrenie prinieslo svoje výsledky – ďalší príliv utečencov do Grécka sa prudko znížil.

EÚ tiež finančne pomáha Ankare sa zabezpečovaním utečencov na tureckom území. Vlani v novembri Turecku sľúbila tri miliardy eur, po ich vyčerpaní EÚ poskytne Turkom do roku 2018 ďalšie tri miliardy eur.

Dnes Európska komisia oznámila poskytnutie ďalšej časti týchto peňazí na konkrétne projekty. Celkom 60 miliónov eur je určených na zabezpečenie potravín, prístrešia a lekárskej starostlivosti pre tých, ktorí boli z Grécka vrátení späť do Turecka. Ďalších 50 miliónov eur využije celkovo 15 organizácií – okrem iného Červený kríž a Červený polmesiac či Medzinárodná organizácia pre migráciu – na rôzne programy pomoci sýrskym utečencom v Turecku. Celkovo tak už bolo použitých 187 miliónov eur.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko #utečenci