Szydlová a Sobotka odmietli azylové návrhy eurokomisie

Český premiér Bohuslav Sobotka a poľská premiérka Beata Szydlová sa zhodli na odmietnutí nedávno zverejneného plánu Európskej komisie v azylovej oblasti.

08.04.2016 16:26
Sobotka, Szydlová Foto: ,
Český premiér Bohuslav Sobotka a poľská premiérka Beata Szydlová.
debata (13)
Na tlačovej konferencii po medzivládnom rokovaní vo Varšave to oznámil Sobotka. Szydlová predsedovi českej vlády v tejto súvislosti poďakovala za jasné vyjadrenie nesúhlasu s prerozdeľovaním migrantov v EÚ.

Sobotka povedal, že Európa by mala hľadať body, na ktorých je schopná sa zhodnúť. „Uplynulé mesiace ukázali, že to nie sú kvóty ani prenášanie právomocí vlád na Európsku komisiu,“ uviedol. Európske štáty by sa podľa neho ľahko mohli zhodnúť na posilnenej ochrane schengenskej hranice či na zriadení spoločnej pohraničnej stráže.

Sobotka už ráno pred odletom z Prahy povedal, že Vyšehradská skupina (V4 – Česko, Slovensko, Poľsko, Maďarsko) by ako celok mala spoločne návrhy EK odmietnuť. Po konzultáciách vo Varšave chce vec prebrať budúci týždeň v Prahe počas návštevy slovenského premiéra Roberta Fica a diplomaticky rokovať aj s Maďarskom.

Výzvy v oblasti migrácie podľa Szydlovej nezmiznú a stanovisko V4 sa nemení. „Chceme v tejto veci tvoriť pozitívnu politiku, ale nie je možné, aby sme súhlasili s prerozdeľovaním. Chcem poďakovať pánovi Sobotkovi, že to veľmi jasne povedal,“ uviedla. V4 chce proti návrhom EK podľa nej postupovať jednotne a získať podporu ďalších krajín.

„Riešenie, ktoré presadzuje EK, je zlé, nič nevyrieši, len prehĺbi problémy. Stanovisko Poľska je nemenné,“ uviedla premiérka. Riešenie by podľa jej názoru mala hľadať celá Európa spoločne a aj mimo svojej hranice, napríklad prostredníctvom humanitárnej pomoci v miestach, odkiaľ migranti prichádzajú.

Európska komisia svoj návrh na úpravu azylovej politiky predstavila v stredu. V „slabšej“ úprave by bol súčasný Dublinský systém doplnený o trvalý mechanizmus, ktorý by krajinu v ťažkostiach uľahčil. Druhým variantom by bolo nahradenie súčasného systému, keď azylovú žiadosť riešia prvé krajiny, v ktorej sa utečenec dostal na územie EÚ. Namiesto toho by boli migranti rovno prerozdeľovaní po všetkých krajinách únie. Českí politici obratom návrhy odmietli.

Česká vláda podľa Sobotku v súvislosti s migračnou politikou nesúhlasí s prenosom kompetencií na EK, pretože sa domnieva, že vláda musí byť základnou poistkou pre prípad, keď ekonomická, sociálna a bezpečnostná situácia v krajine neumožňuje ďalšie prijímanie utečencov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Bohuslav Sobotka #Beata Szydlová