Erdogan varoval EÚ pred neplnením migračnej dohody

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval, že Ankara nebude plniť migračnú dohodu s Bruselom, ak EÚ nebude plniť svoje záväzky.

07.04.2016 15:05
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata (8)

Informovala o tom agentúra AFP. Erdogan v prejave v Ankare tiež vyhlásil, že v dohode bolo niekoľko sľubov, ale žiadny sa vraj zatiaľ nesplnil. Prezident upozornil, že Turecko „živí zo svojho rozpočtu tri milióny“ utečencov.

„Dostalo sa nám mnoho ďakovaní za naše akcie pre utečencov a proti teroristom…, ale my nerobíme nič za poďakovanie,“ uviedol turecký prezident. Podľa jeho slov sa stanovili presné podmienky a ak EÚ nebude plniť svoje záväzky, Turecko dohodu nebude aplikovať.

Dohoda EÚ s Tureckom, ktorú podpísali obe strany 18. marca, predpokladá, že Grécko bude vracať do Turecka migrantov, ktorí od 20. marca priplávali do Grécka z Turecka a nepožiadali v krajine o azyl alebo ho nedostali. Za každého takto vráteného Sýrčana má EÚ prijať priamo z Turecka sýrskeho utečenca s nárokom na azyl. V Turecku je v súčasnosti vyše 2,5 milióna sýrskych utečencov.

Presuny sa začali v pondelok, keď do Turecka prepravili 202 utečencov, väčšinou pôvodom z Pakistanu a Afganistanu. V skupine boli len dvaja Sýrčania. Niektoré krajiny EÚ prijali začiatkom týždňa niekoľko desiatok Sýrčanov z Turecka.

Potom však grécka vláda oznámila, že ich návrat z Grécka pozastavia na dva týždne, pretože grécke úrady nestačia vybavovať vysoký počet žiadostí o azyl.

V súvislosti s vracaním migrantov do Turecka totiž začali skoro všetci novo prichádzajúci utečenci žiadať o azyl v Grécku, čo predtým väčšina z nich nerobila a pokračovala ďalej do Európy. Podľa nových predpisov trvá vybavenie žiadosti o azyl, vrátane odvolania, zhruba deväť dní.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #dohoda EÚ-Turecko