Donald Tusk: Dohoda s Ukrajinou sa bude ďalej dočasne uplatňovať

Európska únia počká na návrh holandskej vlády, čo podnikne s výsledkami stredajšieho referenda, v ktorom Holanďania zamietli asociačnú dohodu s Ukrajinou. Uviedol to predseda Európskej rady Donald Tusk. Dodal, že dohoda medzi EÚ a Ukrajinou, ktorú ratifikovalo ostatných 27 členských krajín únie, sa bude naďalej dočasne uplatňovať.

07.04.2016 12:30
Donald Tusk Foto: ,
Predseda Európskej rady Donald Tuskpovedal, že Európska únia počká na návrh holandskej vlády, čo podnikne s výsledkami stredajšieho referenda.
debata (61)

Holanďania v stredajšom nezáväznom referende odmietli dohodu o pridružení Ukrajiny k Európskej únii. Nesúhlas s asociačnou dohodou podľa televízie NOS vyslovilo 61,1 percenta voličov, za bolo 38,1 percenta. Hoci o hlasovanie nebol veľký záujem, výsledok je platný, pretože prišlo viac voličov ako 30 percent. Definitívne výsledky referenda by mali oznámiť na budúci utorok.

„Vzal som správy o výsledku referenda v Holandsku na vedomie,“ povedal Tusk, ktorý predsedá summitom EÚ. „Zostanem v kontakte s premiérom (Markom) Ruttem, pretože sa potrebujem dozvedieť, aké závery premiér a jeho vláda vyvodí z referenda a aké majú zámery,“ dodal.

Hoci výsledok hlasovania je právne nezáväzný, premiér Mark Rutte už vyhlásil, že vláda svoj predchádzajúci súhlas s dojednaním prehodnotí. Uznal tak, že pre vládu je politicky nemožné, aby dohodu ratifikovala v súčasnej podobe.

Holandsko práve tento polrok predsedá Európskej únii a premiér s odvolaním sa na to uviedol, že bude potrebovať čas, niekoľko „dní či týždňov“, aby ďalší postup konzultoval s parlamentom a partnermi v EÚ. Východisko by malo uspokojiť všetky strany.

Podľa ukrajinského prezidenta Petra Porošenka skutočným cieľom organizátorov referenda bol útok na jednotu Európy. Porošenko ubezpečil, že Ukrajina nezíde z cesty zbližovania sa s EÚ a bude ďalej pokračovať v napĺňaní dohôd s EÚ, pretože holandské referendum bolo len konzultatívne.

Naopak podľa ruského premiéra Dmitrija Medvedeva holandské referendum ukázalo postoj Európanov k Ukrajine. „Výsledky holandského referenda o pridružení Ukrajiny k EÚ sú ukazovateľom vzťahu Európanov k ukrajinskému politickému systému,“ napísal šéf ruskej vlády na Twitteri.

Moskva sa ostro stavia proti prozápadnej vláde v susednej krajine. Rusko po zvrhnutí proruského prezidenta v Kyjeve vo februári 2014 anektovalo Krym a podporilo separatistov na ruskojazyčnom východe Ukrajiny. Moskva stále popiera, že by na Ukrajinu vyslala svojich vojakov, ako tvrdí Kyjev a Západ.
61 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #asociačná dohoda s EÚ #Rada Európy #Donald Dusk