Návrat utečencov z Grécka nie je pripravený

Grécko má vracať utečencov do Turecka. Operácia sa začína v pondelok, jej príprava však stále viazne. Podľa dohody medzi Európskou úniou a Ankarou sa z gréckych ostrovov majú vrátiť na územie Turecka utečenci, ktorí nepožiadali o azyl alebo ho nezískali.

04.04.2016 07:20 , aktualizované: 09:18
utečenci, migranti, lesbos, grécko, Foto: ,
Utečenci na gréckom ostrove Lesbos čakajú, čo s nimi bude, keď v pondelok začne platiť nová návratová politika.
debata (3)

Ide o migrantov, ktorí dorazili po 20. marci. Za každého vráteného Sýrčana by si mali krajiny EÚ vziať jedného z utečeneckých táborov v Turecku. Maximálne ich však má byť 72-tisíc, inak schéma prestane platiť. Po 20. marci sa na gréckych ostrovoch zaregistrovalo viac ako 5 600 migrantov.

"Ak ma prinútia vrátiť sa do Turecka, skočím aj so svojou rodinou do mora,“ vyhlásil pre agentúru AFP na gréckom ostrove Chios Sýrčan Mustafa.

Do Turecka doplávala prvá loď s migrantmi z Grécka

Do prístavu Dikili na západnom pobreží Turecka doplávala v pondelok prvá loď s migrantmi, ktorú vypravili z Grécka na základe novej dohody medzi Európskou úniou a Tureckom.

Po zakotvení vstúpili na palubu plavidla predstavitelia tureckých úradov a pohraničnej agentúry EÚ Frontex. V prístave protestovala malá skupina demonštrantov s transparentom požadujúcim „zastavenie deportácií“, oznámila tlačová agentúra DPA.

Z gréckeho ostrova Lesbos vyplávali dnes prvé dve lode so 131 migrantmi vypravené v rámci európsko-tureckej dohody. Všetkých ľudí, ktorí od 20. marca nelegálne prišli do Grécka, by mali od dnešného dňa vracať do Turecka. Od uvedeného termínu dorazilo na grécke ostrovy okolo 5 000 migrantov.

Deportácia sa netýka len ľudí, ktorí môžu dokázať, že sú v Turecku prenasledovaní. Za každého z Grécka vyhosteného Sýrčana by mal byť prijatý do EÚ legálne jeden sýrskych utečenec z Turecka. Toto opatrenie sa týka zatiaľ 72 000 sýrskych utečencov, ktorí hľadali v Turecku útočisko pred vojnou vo svojej krajine.

Podľa tureckého ministra vnútra Efkana Alu by malo v pondelok doraziť do jeho krajiny asi 400 migrantov z Grécka. Je však nejasné, ak to budú Atény a Ankara zvládať. Agentúra Reuters uviedla, že v tureckom prístave Dikili, kam majú prichádzať migranti z ostrova Lesbos, bolo vidieť len málo známok príprav.

Na móle postavili úrady dva malé stany a neďaleko pristavili dve prenosné toalety. V Dikili zostáva prázdna plocha, kde malo vyrásť registračné stredisko pre vracajúcich sa migrantov. Ale podľa miestnych médií môžu prvých migrantov vybaviť v mestskom športovom centre. Viac pokročili práce na registračnom stredisku v Çeşme, ležiacom naproti gréckemu ostrovu Chios.

Na gréckom ostrove Lesbos to tiež v nedeľu nevyzeralo, že sa niečo chystá. Miestna polícia podľa svojho hovorcu stále čaká na pokyny. "Pokračujeme v prípravách,“ opakoval médiám splnomocnenec pre utečencov Jorgos Kyritsis. Zelenú celej operácii dal grécky parlament až piatok, keď schválil v zrýchlenom legislatívnom konaní potrebné zákony.

"Čakáme násilnosti. Zúfalí ľudia majú sklon správať sa násilne,“ povedal Kyritsis britskému nedeľníku Observer. "Filozofia dohody spočíva v tom, že má zabrániť pašovaniu ľudí z tureckého pobrežia do Európy. Ale bude to ťažké. Snažíme sa o mäkký postup. Tí ľudia utiekli pred vojnou, nie sú to zločinci,“ dodal splnomocnenec.

Posťažoval sa tiež, že Európska únia a pohraničná agentúra Frontex doteraz neposkytli personál, ktorý má dohliadať na vrátenie migrantov po zrýchlenom azylovom konaní. Z 2 300 prisľ­úbených policajtov, migračných úradníkov a expertov dorazili podľa splnomocnenca len dve stovky.

„Stále čakáme na právnych expertov a prekladateľa, ktorých nám mali poslať. Neprišli ani ľudia z Frontexu,“ tvrdí Kyritsis.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a organizácie na ochranu ľudských práv dohodu o vrátení migrantov spochybňujú. „Je to jednoznačné porušenie úniového a medzinárodného práva,“ upozornila Amnesty International.

Viedeň vysiela armádu, obáva sa migrantov

Rakúsko čoskoro posilní ochranu svojich hraníc, kde v súvislosti s očakávaným prílevom ďalších migrantov plánuje nasadiť príslušníkov armády. Minister obrany Hans Peter Doskozil to uviedol v rozhovore pre nemecký denník Die Welt.

„Keďže vonkajšie hranice Európskej únie v súčasnosti ešte nie sú účinne chránené, zavedie Rakúsko čoskoro prísne hraničné kontroly. To znamená masívne hraničné kontroly v Brenneri aj s nasadením vojakov,“ povedal Doskozil s odkazom na významný hraničný priechod medzi Rakúskom a Talianskom.

Podľa politika sa musí európska bezpečnostná politika v budúcnosti sústreďovať práve na ochranu vonkajších hraníc EÚ. Doskozil navrhol vytvorenie civilno-vojenskej misie EÚ na podporu činnosti hraničnej agentúry Frontex v Grécku, Bulharsku či Taliansku. Uvedenej téme by sa mali venovať na nadchádzajúcom stretnutí ministri obrany únie. (sita)

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Turecko #utečenci #migračná kríza