Krajiny EÚ sa kvôli terorizmu chcú navzájom lepšie informovať

Členské krajiny EÚ sú po teroristických útokoch v Bruseli odhodlané vymieňať si ďaleko tesnejšie potrebné informácie a spolupracovať v boji proti terorizmu.

24.03.2016 21:10
Plasterk, Geens Foto: ,
Holandský minister vnútra Ronald Plasterk (vpravo) a belgický minister spravodlivosti Koen Geens po rokovaní ministrov EÚ.
debata (4)

Po mimoriadnom rokovaní únijných ministrov zodpovedných za spravodlivosť a bezpečnosť to novinárom povedali holandský minister vnútra Ronald Plasterk a belgický minister spravodlivosti Koen Geens.

Únia je teraz podľa nich tiež odhodlaná už skutočne presadiť kroky, na ktorých sa krajiny v oblasti boja proti terorizmu v minulosti dohodli. Mnohé z nich však zatiaľ z rôznych dôvodov nezačali skutočne fungovať. Príkladom môže byť menný register pasažierov leteckých spojov, ktorý stále čaká na prijatie v europarlamente.

Geens ocenil podporu, ktorej sa Belgicku od európskych partnerov dostalo. Pred novinármi bez ďalších detailov uviedol, že mu kolegovia z troch krajín priamo na rokovaní ponúkli informácie, ktoré môžu byť pre vyšetrovanie utorňajšej bruselskej tragédie zrejme veľmi dôležité.

„Brutálne a barbarské útoky zasiahli srdce Európy, mali za cieľ otriasť našimi hodnotami, slobodou a všetkým, čo je nám drahé,“ poznamenal Geens. Dva utorkové útoky na bruselskom letisku a v metre vzali v utorok život trom desiatkam ľudí a niekoľko stoviek ľudí zranili. Na svedomí ich majú mladíci s belgickým občianstvom, radikalizovaní islamistickou ideológiou; k akcii sa prihlásila organizácia Islamský štát (IS).

Podľa belgického ministra musia krajiny EÚ dosiahnuť skutočne plný vzájomný prístup k databázam súvisiacim s bezpečnostnou problematikou, od Schengenského informačného systému po databázy Europolu.

Podobne je podľa Geensa dôležitá plná a rutinná výmena súdnych informácií. „Na základe udalostí z Paríža aj Bruselu zisťujeme, aké zásadné je, aby si naše spravodajské služby aj súdne systémy vymieňali všetky relevantné informácie, ktoré sú potrebné,“ poznamenal minister s odkazom na novembrové krvavé teroristické útoky v Paríži.

Tie boli plánované z Bruselu a vyšetrujú ich spoločne Francúzi a Belgičania. Podľa Geensa sú práve takéto spoločné tímy ďalším potrebným momentom, ktorý je pre boj s terorizmom nutný. V záverečnom spoločnom vyhlásení ministri zdôrazňujú potrebu rýchleho prijatia protiteroristických návrhov predložených už Európskou komisiou. Ide o opatrenie od systematických kontrol na vonkajších hraniciach schengenského priestoru, cez zmeny v pravidlách získavania a držania strelných zbraní, opatrenia proti falšovateľom dokumentov až po nové pravidlá týkajúce sa výmeny údajov o ľuďoch z krajín mimo EÚ, ktoré odsúdili únijné súdy.

Spomína sa tiež potreba prevencie, predovšetkým prvých príznakov radikalizácie a nutnosť potierať nenávistnú rétoriku IS. Centrom kontrateroris­tických postupov sa na európskej úrovni má stáť nedávno zriadené Európske protiteroristické stredisko (ECTC) Europolu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #boj proti terorizmu #útoky v Bruseli