Fisher: Šanca na úspech dohody o migrácii je 35 až 50 percent

Šanca, že dohoda Európskej únie a Turecka o vrátení migrantov uspeje a zastaví prúd utečencov smerujúcich do Európy, je pomerne malá, len zhruba 35-percentná až 50-percentná. V rozhovore pre aktuálne vydanie nedeľníka Presse am Sonntag to povedal rakúsky prezident Heinz Fischer. V rozhovore zároveň odmietol kritiku nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá sa nesúhlasne vyjadrila o rakúskych kvótach na počet prijímaných žiadateľov o azyl. Podľa neho jej hodnotenie "nie je logické".

20.03.2016 11:18
debata (16)

Fischer nepovažuje za správne, že Merkelová dôrazom na dohodu s Tureckom stavila čo sa týka riešenia migračná kríza len na jednu kartu. „Ona dúfa … Ale keď bude niečo fungovať len s pravdepodobnosťou 35 alebo 50 percent, potom na tom nemôžem so zodpovednosťou stavať niečo, na čom závisí osud tisícov ľudí,“ povedal prezident.

Fischer vraj krok rakúskej vlády, ktorá vo februári rozhodla, že krajina prijme za rok nanajvýš 37 500 žiadateľov o azyl, v zásade podporuje. Stále sa vraj však nemôže zbaviť pocitu stiesnenosti, keď myslí na tisíce ľudí, ktorí utekajú pred vojnou a majú podľa medzinárodných pravidiel právo na ochranu. Napriek tomu sú teraz podľa Fischera nutné určité pravidlá, pretože inak by Rakúsko mohlo mať kvôli obrovským masám utečencov vážne problémy.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko #migranti