EK navrhla 700-miliónov pre štáty postihnuté migračnou krízou

Európska únia by mala do konca roka 2018 poskytnúť 700 miliónov eur núdzovej pomoci pre členské štáty najviac postihnuté migračnou krízou v Európe. Takýto návrh dnes predložila Európska komisia.

02.03.2016 14:14
debata (9)

Návrh prišiel v období chaosu na gréckej hranici s Macedónskom, kde uviazli tisíce migrantov, pretože Rakúsko a balkánske krajiny začali výrazne obmedzovať počty migrantov, ktorým umožňujú prechádzať cez svoje územia.

Grécko má na svojich pleciach hlavnú ťarchu migračnej krízy, veď na jeho brehy sa vlani priplavil vyše milión ľudí uchádzajúcich sa o azyl v Európe, napísala v stredu tlačová agentúra DPA. A pribúdajú varovania, že Grécko smeruje k humanitárnej krí­ze.

Návrh EK však nie je šitý na mieru potrebám Grécka. Financie – 300 miliónov eur tento rok a po 200 miliónov eur v rokoch 2017 a 2018 – budú poskytnuté ako pomoc „tam, kde je to najviac potrebné“, uviedol komisár EÚ pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Christos Stylianides. Komisár povedal, že okamžitú núdzovú pomoc potrebuje „niekoľko členských štátov“ Európskej únie, keďže „na svojom území hostia obrovské počty utečencov“, avšak tieto krajiny nemenoval. Núdzová pomoc by sa mohla využiť napríklad na poskytovanie základných potrieb, ako sú potraviny, prístrešia či lieky, dodala Európska komisia.

Návrh EK počíta s vytvorením nového nástroja na rozdeľovanie núdzovej pomoci v rámci únie, a to počas najväčších kríz. Tento nástroj by existoval aj po roku 2018 a mohol by sa využívať na rozdeľovanie pomoci aj v ďalších humanitárnych núdzových situáciách ako jadrová nehoda, teroristický útok či epidémia.

„Takýto nástroj nám umožní dodať núdzovú pomoc v krízach rýchlejšie než predtým, a to na území EÚ,“ vysvetlil Stylianides.

Návrh však musia schváliť členské štáty EÚ a Európsky parlament, aby mohol vstúpiť do platnosti.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Európska únia #utečenci