Zbrane by mal nahradiť dialóg, vyhlásila šéfka EK

ČTK | 08.01.2020 11:22
Ursula von der Leyenová Foto: ,
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Súčasné násilnosti na Blízkom východe ohrozujú úspešný boj proti teroristickým skupinám, ktorý v Iraku vedie medzinárodná koalícia. Vyhlásil to dnes šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell po mimoriadnom rokovaní Európskej komisie (EK) k iránskej kríze. Podľa predsedníčky EK Ursuly von der Leyenovej by používanie zbraní mal nahradiť dialóg, v ktorom by EÚ mohla ponúknuť svoje dobré vzťahy so štátmi v regióne.

„Nie je v nikoho záujme roztáčať špirálu násilia ešte ďalej,“ povedal dnes novinárom Borrell v narážke na nočný iránsky útok na spojenecké základne pod vedením USA v Iraku.

Iránsku odvetu podnietilo piatkové zabitie generála Kásema Solejmáního Američanmi, po ktorom niektoré krajiny začali sťahovať z Iraku svojich vojakov podieľajúcich sa na výcviku miestnych ozbrojených síl. Podľa Borrella tento vývoj ohrozuje úspechy, ktoré v posledných rokoch dosiahla medzinárodnej koalície bojujúcej proti takzvanom Islamskému štátu.

Komisári dnes prebrali možné dopady súčasnej krízy na EÚ, napríklad na energetiku či migráciu. Krajiny EÚ sa podieľajú na obnove a rozvoji regiónu, čo by podľa von der Leyenovej malo aj v aktuálnej situácii prebiehať čo najefektívnejšie. Podľa šéfky únijnej exekutívy sa môže EÚ podieľať na dialógu, ktorý by viedol k zníženiu napätia, lebo má „časom preverené vzťahy s radom hráčov v regióne“.

Von der Leyenová pred svojím decembrovým nástupom do funkcie označila Európsku komisiu za „geopolitickú“ a vyhlásila, že EÚ by mala zohrávať vo svetovom dianí významnejšiu úlohu.

Podľa niektorých diplomatov však už prvá ťažká skúška v podobe iránskej krízy ukázala slabiny šéfky EK, ktorá sa k napätej situácii po prvýkrát vyjadrila až v pondelok, tri dni po zabití Solejmáního. Rad únijných politikov pritom udalosti komentovali skôr.

Brusel sa snaží o zachovanie jadrovej dohody s Iránom, od ktorej už skôr odstúpili USA a Teherán ju po piatkovom útoku nemieni naďalej rešpektovať. Von der Leyenová dnes uviedla, že Borrell sa aj v najbližších dňoch bude pokúšať o kontakty so všetkými stranami dohody, ktorú chce EÚ naďalej zachrániť.

O situácii okolo Iránu budú v piatok na mimoriadnom zasadnutí rokovať ministri zahraničia EÚ. Borrell do Bruselu pozval aj iránskeho ministra Mohammada Džaváda Zarífa, odpoveď však zatiaľ podľa dostupných informácií nedostal.