Ursula von der Leyen a Charles Michel sa ujali funkcií

SITA, TASR | 01.12.2019 21:50
EÚ EK Brusel  Leyenová Michel Foto: ,
Na snímke zľava šéfka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a predseda Európskeho parlamentu David Sassoli pózujú fotografom pri príležitosti 10. výročia Lisabonskej zmluvy v Bruseli 1. decembra 2019.
Ursula von der Leyen v nedeľu oficiálne prevzala funkciu predsedníčky Európskej komisie, ktorú predtým zastával Jean-Claude Juncker. Bývalá nemecká ministerka obrany je prvou ženou na tomto poste. Belgický expremiér Charles Michel zas nahradil Donalda Tuska vo funkcii predsedu Európskej rady.

Nové vedenie únie chce bojovať proti klimatickým zmenám a zaručiť jednotu EÚ aj napriek brexitu. „Potrebujeme naplniť sľuby z uplynulých mesiacov a zlepšiť tak kvalitu života ľudí,“ uviedol predseda Európskeho parlamentu David Sassoli.

Ursula von der Leyen sa v pondelok zúčastní na medzinárodnej klimatickej konferencii v Madride. V piatok vycestuje do Afriky, kde sa s ňou v Addis Abebe stretnú predseda komisie Africkej únie (AÚ) Moussa Faki Mahamat a tiež prezident a premiér Etiópie.

Slovák sa stal hlavným hovorcom pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ

Slovenský diplomat Peter Stano sa stal v nedeľu, po nástupe novej eurokomisie, hlavným hovorcom pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Európskej únie. Reprezentovať tak bude agendu podpredsedu EK Josepa Borrella. V zostave hovorcov komisie je jediným zástupcom SR. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

„V Bruseli už pôsobil v rokoch 2011 až 2014, keď sa od vstupu SR do EÚ stal vôbec prvým Slovákom medzi hovorcami Európskej komisie a pracoval ako hovorca vtedajšieho komisára pre rozširovanie a susedskú politiku Štefana Füleho z Českej republiky,“ pripomenul rezort.

Stano 16 rokov pôsobil vo verejnoprávnych médiách, okrem Slovenskej televízie aj v BBC World Service a Deutsche Welle. Dve funkčné obdobia zastával funkciu hovorcu na MZVaEZ. Následne pracoval na Zastupiteľskom úrade SR v libanonskom Bejrúte a plnil úlohy veľvyslanca s osobitným poslaním pre migráciu. Vyštudoval žurnalistiku, ovláda päť jazykov a dohovorí sa ďalšími dvoma.