Podľa Tuska sa Trump modlí za rozpad Európskej únie

ČTK | 27.11.2019 14:38
EÚ / Donald Tusk / Donald Trump / Foto: ,
Vľavo končiaci predseda Európskej rady Donald Tusk a americký prezident Donald Trump na archívnej snímke z 25. mája 2017
Americký prezident Donald Trump predstavuje pre Európsku úniu jednu z najväčších výziev a modlí sa za jej rozpad. V rozhovore s nemeckým týždenníkom Die Zeit to podľa agentúry Reuters povedal končiaci predseda Európskej rady Donald Tusk.

„Prvýkrát v dejinách je tu americký prezident, ktorý otvorene vystupuje proti jednotnej Európe. Podporuje brexit a modlí sa za rozpad únie,“ uviedol niekdajší poľský premiér. Z jeho vyjadrenia vyplýva, že Trump je odhodlaný EÚ oslabiť. Podľa Tuska predstavuje pre európsky blok „možno najzložitejšiu výzvu“.

Vzťahy medzi EÚ a Washingtonom od príchodu Trumpa do Bieleho domu sprevádza celý rad treníc. Dve strany sa rozišli v otázke boja proti klimatickým zmenám, iránskeho jadrového programu či izraelsko-palestínskeho konfliktu. Trump tiež privítal odchod Británie z EÚ a Európu vlani označil za obchodného „nepriateľa“ Spojených štátov. Tusk vtedy reagoval vyhlásením, že „Amerika a EÚ sú najlepší priatelia“.

Poľskému politikovi v týchto dňoch končí päťročný mandát na čele Európskej rady, počas ktorého predsedal summitom lídrov členských krajín EÚ. Vo funkcii ho od začiatku decembra nahradí bývalý belgický premiér Charles Michel.