Farage za brexit v parlamente nezabojuje

Andrej Matišák, Pravda | 03.11.2019 17:30
Nigel Farage Foto: ,
Šéf Strany brexitu Nigel Farage.
Pán Brexit nebude kandidovať v predčasných voľbách v Británii, ktoré sa budú konať 12. decembra. Populistický eurofób Nigel Farage dlhodobo podporuje myšlienku odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Šéf Strany brexitu však v nedeľu oznámil, že nezabojuje o miesto v parlamente.

"Veľa som o tom rozmýšľal. Ako by som najlepšie slúžil brexitu? Nájdem si obvod a budem sa snažiť dostať do parlamentu, alebo prejdem krížom-krážom Spojené kráľovstvo, aby som podporil 600 kandidátov? Rozhodol som sa, že druhá možnosť je správna,“ uviedol Farage v televízii BBC.

Ako pripomenula agentúra Reuters, predseda Strany brexitu sa v minulosti už sedem ráz pokúšal získať poslanecké kreslo v Dolnej snemovni. Vždy neúspešne. Od roku 1999 je však poslancom Európskeho parlamentu. Farage v ňom predtým pôsobil za Stranu nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP). S ňou sa však vlani rozišiel a teraz vedie Stranu brexitu.

Farageovo zoskupenie zabojuje vo voľbách vo všetkých obvodoch. Je to možný problém pre konzervatívcov premiéra Borisa Johnsona, ktorí vedú v prieskumoch verejnej mienky, ale ktorým môže Strana brexitu odčerpať hlasy. Euroskeptici by však mohli zabodovať aj v niektorých okrskoch s prevahou opozičných labouristov, ktoré sa nachádzajú v regiónoch, ktoré hlasovali za odchod Británie z EÚ.

Pôvodne malo Spojené kráľovstvo skončiť v únii 31. októbra. Britský parlament však neschválil brexitovú dohodu, ktorú s EÚ vyrokoval Johnson. Dolná snemovňa preto nakoniec odobrila konanie predčasných volieb. Nový dátum brexitu je 31. január 2020, ale môže k nemu dôjsť aj skôr.

"Premiér Johnson verí, že po voľbách bude mať viac poslancov. S väčšinou v parlamente by potom mohol presadiť svoje plány bez toho, aby sa musel spoliehať na podporu iných strán. Jeho víťazstvo však závisí od mnohých faktorov,“ reagoval pre Pravdu expert na britskú politiku Peter Moloney z Boston College. "Johnson musí k sebe lákať voličov Strany brexitu, ale to by znamenalo, že svoju rétoriku bude musieť prispôsobiť ich extrémnym pozíciám. V tom prípade však riskuje, že stratí umiernených stúpencov odchodu Británie z EÚ a niektorých tradičných podporovateľov konzervatívcov. Premiér je v delikátnej pozícii,“ tvrdí Moloney.

Podľa odborníka je pre predsedu vlády problémom aj nízka podpora pre konzervatívcov v Škótsku. "Johnsona tam nenávidia. Konzervatívci tak budú musieť získať viac kresiel v Anglicku, čo len prispeje k ďalšiemu deleniu Spojeného kráľovstva. Škótsko sa vyberá iným smerom ako krajina a môže to byť prvý krok k ďalšiemu referendu o nezávislosti,“ pripomenul Moloney.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ