Libra slabne. Chaos okolo brexitu rastie

bd, Pravda | 30.07.2019 15:47, aktualizované: 
Británia / Boris Johnson / Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson na návšteve slepačej farmy vo Walese.
Britská libra padá. Už na takú úroveň, že sa na mnohých letiskách predáva za euro. Pre riziko tvrdého brexitu bez dohody Škótsko opäť hovorí o novom referende o nezávislosti. Farmári vo Walese zas nového britského premiéra Borisa Johnsona varovali, aby prestal hrať ruskú ruletu, a v prípade tvrdého brexitu avizujú občianske nepokoje a protesty.

Johnson po týždni vo funkcii trvá na tom, že Británia odíde z EÚ do konca októbra, hoci aj bez dohody. Vytvoril aj tím, ktorý sa má zamerať na prípravy na tvrdý brexit a vláda k tomu chystá reklamnú kampaň, čo má vyjsť na sto miliónov libier.

Vo vyrokovanej brexitovej zmluve, ktorú parlament tri razy odmietol, Johnson nechce tzv. írsku poistku, ktorá má v krajnom prípade zabrániť vzniku viditeľnej hranice medzi Írskom a Severným Írskom. Nový premiér do Bruselu odkázal, že nepôjde na nijaké rokovania o brexitovej zmluve, kým EÚ bude trvať na svojom postoji, že právne záväzná zmluva sa meniť nebude. A EÚ svoj postoj nemení.

V pondelok počas návštevy v Škótsku Johnson označil brexitovú zmluvu za „mŕtvu“, chce vraj vyrokovať novú dohodu. „Sme presvedčení, že vďaka dobrej vôli na oboch stranách to dva zrelé politické subjekty, Veľká Británia a EÚ, dokážu,“ vyhlásil.

Lenže na vyjednávanie a schválenie novej dohody do konca októbra aj tak nie je dosť času. Škótska premiérka Nicola Sturgeonová aj preto opäť hovorí o novom referende o nezávislosti Škótska.

„Škótsky ľud nehlasoval za vládu konzervatívcov, nehlasoval za nového premiéra, nehlasoval za brexit a určite nehlasoval za katastrofický brexit bez dohody, ktorý teraz plánuje Boris Johnson,“ vyhlásila Sturgeonová, ktorá premiéra vyprevádzala zo svojej rezidencie zadným vchodom. Johnson sa chcel vyhnúť davu hučiacich demonštrantov.

Vrelého prijatia sa nedočkal ani včera vo Walese. Ešte pred jeho príchodom tamojší farmári varovali, že brexit bez dohody a s ním spojené 40-percentné clo na mäso exportované do EÚ by znamenalo masové porážky miliónov oviec.

Podľa Helen Robertsovej z miestnej farmárskej asociácie by to bola pre farmárov úplná katastrofa, ktorá by viedla k občianskym nepokojom. „Chcem od neho, aby prestal hrať ruskú ruletu s týmto odvetvím,“ vyhlásila. Aj waleský premiér Mark Drakeford sa chystal Johnsonovi jasne vysvetliť, že brexit bez dohody bude pre Wales katastrofou.

Johnson v reakcii na to sľuboval farmárom „skvelú budúcnosť“, v ktorej nebudú viazaní pravidlami EÚ. Jeho úrad vydal stanovisko, podľa ktorého je brexit historickou príležitosťou zaviesť nové spôsoby dotačnej politiky a exportu do iných krajín.

Nový premiér sa chystá aj do Severného Írska. Tamojší proírski nacionalisti včera vo svojom vyhlásení v Belfaste upozornili, že podpora zjednotenia Írska sa pre brexit zvyšuje, a to aj medzi ľuďmi, ktorí doteraz túto predstavu odmietali. Šéfka proírskej strany Sinn Féin Mary Lou McDonaldová podľa denníka Guardian vyzvala Dublin, aby začal plánovať zjednotenie ostrova.

Opätovné vytvorenie hranice medzi Írskom a Severným Írskom po brexite by podľa nej na základe mierovej dohody z roku 1998 malo viesť k vypísaniu referenda o zjednotení Írska. Johnson medzitým telefonoval s írskym premiérom Leom Varadkarom, ktorému tvrdil, že v žiadnom prípade hraničné kontroly stavať nebude.

Horúco i na finančných trhoch

Horúco je aj na finančných trhoch, kde medzitým pokračoval prepad libry. Už v pondelok klesla oproti doláru na najnižšiu úroveň za uplynulé vyše dva roky. Včera dosiahla úroveň 1,09 eura, čo v praxi viedlo k tomu, že vo väčšine zmenární na európskych letiskách sa 1 libra predávala za 1 euro. Pre slovenských turistov to cesty do Británie zvýhodní, nepríjemné je to pre Britov, ktorí práve v tomto čase cestujú na dovolenky do štátov EÚ.

Finanční analytici varujú, že situácia sa ešte zhorší. „Mnohým sa asi zdá lepšie vystúpiť z lode teraz, teda skôr, ako sa začne pred 31. októbrom všetko ešte zhoršovať,“ uviedla vo svojej správe spoločnosť London Capital Group. Analytici ING zas svojich klientov varovali pred pravdepodobným ďalším oslabovaním libry najmä pre rastúcu neistotu a stúpajúcu pravdepodobnosť predčasných volieb.

Viacerí analytici totiž kalkulujú s tým, že Johnson sa do konca októbra na svojom poste neudrží – časť vládnych konzervatívcov v snahe predísť ekonomickej katastrofe by mohla hlasovať za vyslovenie nedôvery premiérovi. Johnsonovi kritici vo vlastnej strane však v čase parlamentných prázdnin zaujali vyčkávaciu pozíciu. „Vyhlásenie premiéra začiatkom septembra bude dosť kľúčové pre to, ako sa ľudia rozhodnú,“ povedal pre portál Politico nemenovaný zdroj vládnych konzervatívcov.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ