Utorková porážka Mayovej je zdrvujúca, informuje britská tlač

ČTK, TASR | 13.03.2019 10:15, aktualizované: 
Brexit Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová
Titulným stránkam britských denníkov dnes dominuje utorkové hlasovanie o brexitovej dohode s Bruselom, ktorú Dolná snemovňa britského parlamentu opakovane odmietla. "Dom bláznov" napísal denník Daily Mail na adresu poslancov, ktorí s veľkou prevahou hlasovali proti dokumentu. Ďalšia porážka pre (premiérku Theresu) Mayovú a iba 16 dní do brexitu, konštatuje The Guardian. Daily Mirror poukazuje na chaos okolo prípadného brexitového odkladu a The Times na možnosť rezignácie Mayovej.

The Guardian utorkové dianie opísal tak, že Mayová „chrapľavým a upadajúcim hlasom“ žiadala Dolnú snemovňu o prijatie dohody, avšak výsledok je pre premiérku „ponižujúcou a zdrvujúcou novou ranou a katastrofickou porážkou“.

Daily Mirror poukazuje na neistotu, ktorá teraz Britániu čaká. „Mayová sa po ďalšej masívnej porážke vzdala a ponechala národ na mesiace v chaose,“ usudzuje denník. Podľa Financial Times masívne odmietnutie dohody znamená, že Mayová už nad brexitom nemá kontrolu a jej autorita je v troskách.

Probrexitový Daily Mail za vinníkov považuje poslancov a Dolnú snemovňu označil za „dom bláznov“. „Sľúbili, že zabezpečia brexit, pre ktorý Británia hlasovala, a bolo to v ich moci. Včera (v utorok) večer však pohŕdaví poslanci namiesto toho zvolili alternatívu, ktorou náš národ uvrhli do chaosu,“ napísal Daily Mail.

The Times umiestnil na titulnú stránku fotografiu Mayovej sediacu v aute, ktorým odchádza z parlamentu, a krátky titulok: „Vezená do beznádeje“. Podľa denníka hlasovanie Britániu uvrhlo do politickej krízy. „Kabinet sa dnes skoro ráno schádza a špekuluje sa, že delegácia toryovcov (konzervatívcov) možno Mayovú požiada, aby tento týždeň rezignovala, čo by znamenalo variantu nových volieb ako riešenie dostať sa zo slepej uličky,“ dodáva denník.

The Sun v súvislosti s vystúpením Mayovej v parlamente, pri ktorom premiérka čelila zdravotným ťažkostiam, použil titulok „Škriekajúce hororové predstavenie“. Mayovej upravený brexitový plán podľa denníka v utorok večer ďalším odmietnutím zomrel. Daily Express sa pýta, ako veľa toho ešte Británia dokáže uniesť. „Skoro 1000 dní potom, čo Británia hlasovala pre odchod z Európskej únie, zažila Mayová ďalšiu porážku, ktorá vyzerá, že sa brexit určite odloží, a ktorá marí nádej 17,4 milióna ľudí,“ píše denník.

Farage očakáva ročný odklad

Britský europoslanec Nigel Farage, ktorý bol hlavným podporovateľom odchodu Veľkej Británie z Európskej únie v čase referenda v roku 2016, očakáva odklad odchodu krajiny z bloku o jeden rok.

Po opätovnom odmietnutí dohody Farage v rozhovore pre tlačovú agentúru The Associated Press povedal, že politický chaos v Spojenom kráľovstve a nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu bránia hladkému odchodu v akomkoľvek skoršom termíne. „Buďme realisti. Ďalšia fáza rokovaní (o brexite) sa do novembra ani len nezačne. Takže by som povedal, že bude potrebný odklad o rok,“ povedal Farage.

Tento krok by podľa neho mohol tiež znamenať, že Británia sa zúčastní na májových voľbách do europarlamentu. V ňom Farage zastupuje britskú euroskeptickú Stranu nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), ktorej bol dlhoročným predsedom. Medzičasom však už jej rady opustil na protest proti jej súčasnému smerovaniu.

Je to nedbalosť, tvrdí Heiko Mass

Opätovné odmietnutie dohody je zo strany britského parlamentu prejavom „nedbalosti“. Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas to uviedol v reakcii, informovala agentúra AP.

Maas pripomenul, že EÚ na žiadosť Británie prišla tento týždeň s „ďalekosiahlymi dodatočnými ponukami a ubezpečeniami“. Rozhodnutie Dolnej komory britského parlamentu nepodporiť dohodu o tzv. brexite ani po druhý raz – hoci premiérka Theresa Mayová a predseda Európskej komisie ohlásili v predvečer hlasovania „právne záväzné zmeny“ – znamená „čoraz väčšie približovanie sa scenára“ neriadeného odchodu Británie z Únie, konštatoval šéf nemeckej diplomacie.

„Kto túto dohodu odmieta, zahráva sa nedbalým spôsobom s blahom občianok a občanov, ako aj hospodárstva,“ uviedol Maas vo vyhlásení zverejnenom v utorok večer. Nemecko sa podľa neho „najlepšie, ako sa len dá, pripravilo na tento najhorší možný prípad“. Stále však dúfa, že počas 17 dní, ktoré zostávajú do plánovaného termínu, sa podarí neriadené ukončenie členstva Británie v EÚ odvrátiť.

Johnson: Británia 29. marca odíde z EÚ

Británia opustí Európsku úniu 29. marca po tom, ako sa „o päť minút dvanásť“ dosiahne dohoda. Vyhlásil to bývalý britský minister zahraničných vecí Boris Johnson.

Jeden z najprominen­tnejších britských stúpencov brexitu povedal pre rozhlasovú stanicu LBC, že stredajšie parlamentné hlasovanie, ktoré by malo vylúčiť brexit bez dohody, neznamená, že takýto odchod bude zmetený zo stola.

„Je celkom možné, že parlament symbolicky odhlasuje, že nechce odchod bez dohody… ale potom sa stane, že podľa zákona Británia opustí Európsku úniu 29. marca, pretože to zákon stanovuje,“ dodal Johnson.

Nové referendum o brexite sa nedá vylúčiť, tvrdí Babiš

Britská premiérka Theresa Mayová odmietla v sobotnom telefonickom rozhovore druhé referendum o odchode z Európskej únie. Informoval o tom v stredu český premiér Andrej Babiš.

„Povedal som jej, že najlepším riešením by bolo, aby Veľká Británia zostala v Európskej únii. Preto som presvedčený, že stojí za to vypísať nové referendum,“ uviedol Babiš na Twitteri s tým, že o brexite s Mayovou diskutoval cez víkend. „Odmietla to, ale stále to podľa mňa nie je vylúčené“.

Berlín rozhodnutie rešpektuje

Nemecko ľutuje rozhodnutie britských poslancov, ale rešpektuje ich postoj. V Berlíne to dnes povedala kancelárka Angela Merkelová aj hovorca vlády Ulrike Demmerová, podľa ktorej je teraz na Londýne, aby dospel k rozhodnutiu o tom, čo chce.

„Rešpektujeme rozhodnutie britského parlamentu, ale zároveň ľutujeme, že sa nenašla väčšina, ktorá by hlasovala za dohodu,“ uviedla v mene nemeckej vlády Demmerová.

„Odchod Británie bez dohody by nebolo v nikoho záujme,“ zdôraznila hovorkyňa dlhodobý postoj Berlína. „Lopta leží naďalej na britskej strane. Zostáva jej úlohou dôjsť k rozhodnutiu a urobiť nejaký návrh. Budeme samozrejme ďalej sledovať, čo sa dnes a zajtra (vo štvrtok) v britskom parlamente stane,“ podotkla.

Merkelová tiež poukázala na dvojicu hlasovaní, ktorá britských poslancov čaká. V tom prvom dnes zrejme odmietnu brexit bez dohody a v tom druhom by vo štvrtok mohli požiadať o posunutie termínu odchodu z EÚ, ktorý je zatiaľ stanovený na 29. marec. „Až vo svetle týchto dvoch výsledkov sa ako dvadsaťsedmička môžeme pozrieť na to, ako v ďalších dňoch postupovať,“ uviedla šéfka nemeckej vlády.

Tvrdá hranica zatiaľ nebude

Britská vláda v prípade neriadeného brexitu ponechá tovar mieriaci z Írska do Severného Írska dočasne bez kontrol a predíde obávanému zavedeniu tvrdej hranice medzi oboma časťami ostrova. Londýn zároveň rozšíri zoznam tovaru dovážaného z krajín mimo EÚ, ktorý nebude podliehať clám. Kabinet premiérky Theresy Mayovej zverejnil tieto opatrenia pred dnešným hlasovaním Dolnej snemovne o odchode Británie z únie bez dohody.

Dva týždne pred plánovaným termínom brexitu prišla podľa stanice BBC britská vláda so sériou „striktne dočasných a jednostranných“ krokov, ktoré majú okrem iného predísť rastu napätia v historicky nepokojnej oblasti medzi oboma časťami rozdeleného írskeho ostrova. Londýn nebude zavádzať na írskej hranici žiadne colné kontroly. Pri tovare, ktorý bude nanovo podliehať clám, zatiaľ ponechá jeho registráciu a platenie úplne na firmách, ktoré ich budú do Severného Írska dovážať.

Írska ministerka pre európske záležitosti Helen McEnteeová dnes v reakcii na dočasný plán Londýna zdôraznila, že brexitová dohoda presne toto opatrenie obsahuje. Írsko naďalej nechystá žiadne kontroly na svojej severnej hranici, vyhlásila podľa agentúry Reuters.

Tovar, ktorý z Írska poputuje do Británie iným smerom ako cez pevninskú hranicu, však bude podľa Londýna podliehať colným kontrolám. McEnteeová uviedla, že napríklad clá na hovädzie mäso či mliečne výrobky, budú pre írskych poľnohospodárov „úplne katastrofálne“.

Kabinet Mayovej pred svojím dnešným zasadnutím tiež uviedol, že 87 percent tovaru dovážaného z krajín mimo únie nebude podliehať clám, zatiaľ čo v súčasnosti je to v rámci únijných pravidiel 80 percent.

Medzi produkty, za ktoré vývozcovia Londýnu platiť clá budú, je napríklad mäso, niektoré mliečne výrobky či ďalšie potraviny. Vzťahovať sa budú tiež na dovoz áut. Bez ciel však podľa BBC zostane import autodielov z únijných krajín.

TV Pravda: Vedúci Katedry medzinárodného obchodu Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave profesor Peter Baláž hovorí pre TV Pravda o tom, na čo sa majú pripraviť slovenské firmy v prípade tvrdého brexitu a aké clá medzi EÚ a Veľkou Britániou možno očakávať. (vysielané 18.1.2019)

Video