Brexit podľa plánu? Šanca 50:50

bd, Pravda, Reuters | 30.12.2018 08:36, aktualizované: 
protest Brexit britania demonštrácia Foto: ,
Ilustračné foto.
Brexit možno nebude podľa plánu. S takýmto variantom začínajú v Británii rátať už aj radikálni stúpenci brexitu. S blížiacim sa druhým termínom hlasovania o rozvodovej zmluve v britskom parlamente pribúdajú špekulácie o tom, ako predísť brexitu bez dohody a jeho katastrofálnym ekonomickým dôsledkom.

Ak britský parlament rozvodovú zmluvu medzi EÚ a Britániou odmietne, je možné, že brexit 29. marca nebude. Túto možnosť pripustil pre Sunday Times britský minister pre medzinárodný obchod Liam Fox, ktorý patrí ku krídlu stúpencov brexitu. „Ak budeme hlasovať za dohodu, potom je na sto percent isté, že odídeme 29. marca. Ak za to nebudeme hlasovať, tak neviem, či by som tomu dal väčšiu šancu ako päťdesiat ku päťdesiat,“ povedal Fox s tým, že by to bola zrada na voličoch, ktorí v referende hlasovali za brexit.

Debata o rozvodovej zmluve, ktorej návrh neuspokojil ani stúpencov brexitu, ale ani jeho odporcov, má v parlamente pokračovať 9. januára. V druhej polovici mesiaca sa predpokladá rozhodujúce hlasovanie. Premiérka Theresa Mayová však nemá pre dohodu v parlamente dostatočnú väčšinu.

Odporcovia brexitu s odmietnutím dohody rátajú a zvažujú ďalšie možnosti postupu. Podľa portálu The Observer časť poslancov za vládnych konzervatívcov i opozičných labouristov vedie rokovania o tom, ako dotlačiť vládu, aby v prípade odmietnutia dohody požiadala Brusel o odklad termínu brexitu. O tejto možnosti podľa nemenovaných zdrojov rokujú s poslancami aj členovia vlády.

„Samozrejme, tom, že sa teraz viac skúma možnosť odkladu, na verejnosti nepovedia,“ povedal nemenovaný poslanec za vládnych konzervatívcov. Odklad však nie je automatický, potrebuje súhlas zostávajúcich 27 členských štátov EÚ. Brusel už dal zároveň najavo, že s odkladom nemožno súhlasiť z dôvodu opätovného vyjednávania rozvodovej zmluvy. Skôr z dôvodu druhého referenda o brexite.

O druhé referendum žiadajú odporcovia brexitu. Aj britská ministerka Amber Ruddová nedávno uviedla, že ak by dohoda v parlamente neprešla, bol by to „presvedčivý argument“ na druhý plebiscit. Premiérka však nové referendum jednoznačne odmieta. Vláda zároveň stupňuje prípravy na brexit bez dohody. Na konzultačné služby v tejto súvislosti už minula viac ako štyri milióny libier a ďalších vyše sto miliónov sa chystá investovať na zabezpečenie plynulej dopravy tovaru v prípade zavedenia hraničných kontrol.

Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker medzitým v rozhovore pre nemecký Welt am Sonntag upozornil, že Brusel sa nesnaží za každou cenu udržať Britániu v EÚ. „Zvykne sa naznačovať, že naším cieľom je udržať Spojené kráľovstvo v EÚ všetkými možnými prostriedkami. To nie je náš zámer. Chceme mať len jasno v našich budúcich vzťahoch,“ povedal. Komisia podľa neho rešpektuje výsledky britského referenda. „Pracujem s predpokladom, že odídu, pretože tak sa obyvatelia Spojeného kráľovstva rozhodli,“ dodal.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ