EÚ sa dohodla na zákaze jednorazových plastových výrobkov

ČTK | 19.12.2018 08:53
plast, more, znečistenie, odpad Foto: ,
Plastové predmety tvoria asi 70 percent všetkých odpadkov v moriach.
Vyjednávači členských krajín Európskej únie a Európskeho parlamentu sa v noci na dnes dohodli na finálnej podobe zákazu plastových výrobkov na jedno použitie. Informovala o tom agentúra DPA. Cieľom je obmedziť objem plastového odpadu.

S návrhom zakázať jednorazová plastová slamky, riad, tyčinky do uší aj niektoré ďalšie plastové výrobky na jedno použitie prišla v máji Európska komisia. Európsky parlament a členské štáty v návrhu následne zaviedli mierne zmeny a teraz ešte musia oficiálne schváliť jeho konečnú podobu dohodnutú vyjednávačmi.

Opatrenia proti plastovému odpadu by mohli znamenať citeľné zmeny v bežnom živote takmer všetkých obyvateľov EÚ. Najviac sa však budú týkať umelohmotného priemyslu, ktorý v roku 2015 dosiahol tržby 340 miliárd eur a zamestnával 1,5 milióna ľudí, napísala agentúra DPA.

Európska komisia predpokladá, že zákaz bude mať veľký prínos pre životné prostredie. Do roku 2030 zákaz podľa komisie odvráti ekologické škody v hodnote 22 miliárd eur a ušetrí spotrebiteľom až 6,5 miliardy eur.