Mayová je opäť pod tlakom vlastných i Bruselu

Daniela Balážová, Pravda, ČTK, Reuters | 04.09.2018 10:00
Británia EÚ brexit Mayová johnson Foto: ,
Spor o budúcu podobu vzťahov Británie s EÚ medzi britskou premiérkou Theresou Mayovou a bývalým šéfom diplomacie Borisom Johnsonom (obaja na archívnej snímke z mája 2017) pokračuje.
Do októbra sa rozvodová zmluva o brexite zjavne nestihne. Plány britskej premiérky Theresy Mayovej o podobe budúcich vzťahov s EÚ pre brexit sa nepozdávajú nielen jej domácim kritikom a stúpencom brexitu, ale ani hlavnému vyjednávačovi EÚ pre brexit Michelovi Barnierovi.

Podľa médií Barnier vyjadril „silný odpor“ voči plánu Mayovej. Prijatie spoločných pravidiel pre voľný pohyb tovarov, ale nie služieb, podľa Barniera nie je v záujme EÚ. „Záujmom Európanov je zachovať integritu spoločného trhu. Nemožno sa s ním hrať a vyberať si z neho hrozienka. Briti majú voľbu. Môžu zostať v spoločnom trhu, ako Nórsko, ale museli by prijať všetky príslušné predpisy a prispievať k európskej solidarite. Je to vaša voľba,“ odkázal do Londýna Barnier.

Barnier britský prístup odmieta

Barnier návrh Mayovej nekritizoval prvý raz, podľa zdrojov BBC však doteraz nebol taký jasný. V rozhovore pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung povedal, že rozdielne pravidlá pre pohyb tovarov a služieb by podľa neho nefungovali, pretože mnohé produkty prichádzajú v jednom balíku so službami. Barnier zároveň britský prístup odmieta z princípu. „Ak necháme Britov, aby si z našich pravidiel vyberali hrozienka, malo by to vážne následky. Ďalšie tretie krajiny by mohli trvať na tom, aby sme im ponúkli rovnaké výhody. Potom by to mohol byť koniec spoločného trhu a európskeho projektu,“ povedal Barnier pre nemecký denník.

Mayová sa navrhovaným kompromisom snažila vyjsť v ústrety tak stúpencom brexitu vnútri vládnych konzervatívcov, ako aj kritikom rozluky s EÚ. Zarytých stúpencov brexitu však neuspokojila. Bývalý šéf diplomacie Boris Johnson, ktorý sa po schválení vládneho plánu pre brexit nedávno vzdal funkcie, opäť vytiahol do útoku proti Mayovej. Jej plán pre brexit podľa neho znamená, že Británia tiahne do bitky s EÚ s plápolajúcou bielou zástavou.

„V kufri auta“

„Ak budeme pokračovať na tejto báze, zahodíme väčšinu výhod brexitu,“ napísal v denníku Daily Telegraph Johnson, ktorý sa podľa niektorých pozorovateľov usiluje stať sa potenciálnym nástupcom Mayovej. „Zostaneme v taxíku EÚ, ale tentoraz zamknutí v kufri bez možnosti hovoriť o mieste určenia,“ dodal Johnson. Narážal tým na to, že Británia ako nečlenský štát EÚ stratí možnosť spolurozhodovať o budúcich pravidlách EÚ, hoci sa nimi v záujme budúcich obchodných vzťahov s EÚ bude musieť (čiastočne alebo úplne) naďalej riadiť.

Johnsonovu kritiku úrad premiérky včera odmietol. Johnson vo svojom článku podľa Downing Street nepriniesol nijaké nové myšlienky či návrhy. Plán, na ktorom sa vláda zhodla začiatkom júla, je jediným serióznym návrhom, o ktorom sa dá vyjednávať s EÚ – odkázal úrad premiérky Johnsonovi. Mayová v nedeľu zároveň svojim kritikom odkázala, že pri vyjednávaniach s EÚ nebude ustupovať a neprijme kompromisy, ktoré by šli proti národným záujmom.

Slovná prestrelka medzi úradom premiérky a exministrom zahraničných vecí ohlásila koniec letných parlamentných prázdnin. Horúcu jeseň v britskom parlamente naznačuje aj iniciatíva 20 poslancov za vládnych konzervatívcov, ktorí sa prihlásili ku kampani za „lepší brexit“. Mayovej menšinová vláda vládne s podporou severoírskych probritských nacionalistov s krehkou väčšinou 13 hlasov.

Skupina konzervatívnych rebelantov odmieta Mayovej plán. „To by v konečnom dôsledku nútilo Mayovú začať od začiatku a reštartovať vyjednávania, čo by zvyšovalo pravdepodobnosť brexitu bez dohody,“ uviedol britský denník The Times. Konzervatívci budú mať navyše koncom mesiaca výročnú konferenciu a niektorí podľa britských médií zvažujú, že dovtedy predložia k Mayovej plánu inú alternatívu.

Čas na uzavretie dohody sa kráti

Na dohodu medzi Britániou a EÚ však zostáva už len pár mesiacov. Už teraz je veľmi pravdepodobné, že sa nepodarí splniť pôvodný plán mať dohodu o podmienkach brexitu do októbra. Taký termín pôvodne plánoval Barnier, aby sa stihla ratifikácia do konca marca, keď Británia prestane byť členom EÚ. Teraz Barnier avizuje, že dohodu treba dosiahnuť do polovice novembra.

Dohoda sa má týkať práv občanov EÚ v Británii po brexite a práv Britov v EÚ, finančnej kompenzácie, ktorú má platiť Británia, ale aj otázky budúceho hraničného režimu medzi Írskom a Severným Írskom. Práve otázka hraníc pre nejasnosť budúcich obchodných vzťahov nie je stále vyriešená. K tzv. rozvodovej dohode má byť pripojená politická deklarácia o prechodnom období, v rámci ktorého sa na Britániu budú vzťahovať pravidlá EÚ, ale bez hlasovacích práv. Prechodné obdobie má trvať do konca roka 2020 a má zabrániť vážnym ekonomickým dôsledkom, ktoré by spôsobil brexit bez dohody o budúcich ekonomických vzťahoch.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ