Salvini: Taliansko už nechce prijať viac žiadateľov o azyl, radi by sme ich odovzdali

ČTK | 23.06.2018 09:24
Do roka sa rozhodne, či je Európa stále jednotná, alebo nie, súdi taliansky minister vnútra Matteo Salvini. Kľúčové podľa neho budú voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sa budú konať budúci rok v máji a vyjednávanie o budúcom rozpočte Európskej únie, uviedol v rozhovore pre magazín Der Spiegel.

Salvini ďalej povedal, že Taliansko už nemôže prijať viac žiadateľov o azyl. „Už nemôžeme prijať ani jedného, ​​ba práve naopak – radi by sme ich pár odovzdali,“ zhodnotil predseda protiimigračnej Ligy možnosť, že by Nemecko začalo z hraníc vracať utečencov.

Salvini si uvedomuje, že by to mohlo viesť k pádu kabinetu Merkelovej, ale dodal, že si nič také nepraje, „hoci sme si veľmi vzdialení, a to nielen v otázke migrácie“.

Skúške nemeckú veľkú koalíciu konzervatívnej únie CDU / CSU a sociálnej demokracie (SPD) vystavil spor medzi sesterskými stranami CDU a CSU v otázke migrácie. Kým minister vnútra a šéf CSU Horst Seehofer žiada, aby Nemecko zo svojich hraníc začalo vracať utečencov, ktorí už v inej krajine Európskej únie požiadali o azyl, Merkelová to s odkazom na európske právo odmieta.

Taliansky minister vnútra v rozhovore ďalej uviedol, že Francúzsko by malo Taliansko prestať „poúčať“. K slovnej prestrelke medzi Francúzskom a Talianskom došlo potom, čo francúzsky prezident Emmanuel Macron ostro kritizoval rozhodnutie Ríma nevpúšťať do svojich prístavov lode zahraničných mimovládnych organizácií s migrantmi.

„Nezodpovedá nášmu štýlu podpisovať návrhy spísané v iných krajinách a rozoslané e-mailom,“ komentoval Salvini spoločný rozpočet eurozóny, na ktorom sa v utorok dohodla nemecká kancelárka Angela Merkelová (CDU) s francúzskym prezidentom.