Europoslanec Jávor: Máme obavy o slobodu tlače a zo zneužívania eurofondov na Slovensku

TASR | 14.03.2018 13:19
Benedek Jávor Foto: ,
Maďarský europoslanec Benedek Jávor bol súčasťou šesťčlennej kontrolnej misie Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku, ktorá sa zaujímala o vraždu Jána Kuciaka.
Znepokojenie ohľadom slobody tlače na Slovensku a tiež zneužívania finančných prostriedkov EÚ vyjadril maďarský europoslanec z politickej frakcie Zelení/Európska slobodná aliancia (EFA) Benedek Jávor, ktorý bol súčasťou minulotýždňovej šesťčlennej kontrolnej misie Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku.

Poslanec len niekoľko hodín pred rozpravou v pléne EP v Štrasburgu, zameranej na bezpečnosť novinárov na Slovensku a v celej Európskej únii, ktorá sa uskutoční v nadväznosti na vraždu slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, v správe pre médiá upozornil, že vláda SR musí zabezpečiť rýchle a nestranné vyšetrovanie tejto dvojnásobnej vraždy.

„Ich smrť vyvoláva vážne otázky o slobode tlače na Slovensku a demonštruje alarmujúce hĺbky korupcie v tejto krajine. Počas mojej nedávnej návštevy Slovenska som bol svedkom sily študentského a občianskeho spoločenského hnutia proti korupcii a za demokratické hodnoty a právny štát,“ upozornil Jávor. Dodal, že EÚ potrebuje chrániť tieto hodnoty a musí zvýšiť svoje úsilie na ochranu novinárov a informátorov.

Europoslanci budú popoludní debatovať aj o zisteniach kontrolnej delegácie EP, ktorá navštívila Slovensko, aby si urobili obraz o tom, ako sa vyvíja situácia po vražde, ktorá otriasla celou Európou.

Jávor v tejto súvislosti pripomenul, že „existujú dôkazy o zneužívaní finančných prostriedkov EÚ s obavami, že poľnohospodárske dotácie sa využívajú na financovanie kriminálnych činností“. Podľa jeho slov Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) musí začať vyšetrovanie, aby sa uistil, že akékoľvek zneužitie eurofondov bolo ukončené.