Bývalý poradca Mayovej: Soros financuje pokus o druhé referendum o brexite

Pravda.sk | 09.02.2018 12:51
Soros Foto: ,
Americký finančník George Soros.
Bývalý poradca Theresy Mayovej Nick Timothy obviňuje finančníka Georgea Sorosa za to, že prostredníctvom svojich nadácií prispel sumou 450 000 eur na kampaň, ktorá sa snaží odvrátiť brexit. Sorosov hovorca sa zatiaľ k tomu nevyjadril.

Portál Euractiv cituje Timothyho vyjadrenie v denníku The Daily Telegraph. Sorosovu aktivitu označil za „zasahovania do suverenity európskych krajín“. Podľa šéfa liberálnej frakcie v Európskom parlamente Guya Verhofstadta šíri Timothy „krajne pravicové konšpirácie“.

„Viktor Orbán a jeho neliberálni kamaráti, ktorí sú posadnutí démonizovaním ľudských práv a slobody slova, by boli na neho veľmi pyšní,“ povedal bývalý belgický premiér pre denník Idependent.

Sorosov hovorca sa zatiaľ nevyjadril k otázkam novinárov, no sám miliardár minulý rok povedal, že Veľká Británia sa približuje k bodu zlomu, ktorý môže spomaliť ekonomiku natoľko, že by to prinútilo politikov tento krok zvrátiť, uvádza Euractiv.

„Nadácie Georgea Sorosa spolu s inými darcami významne pomohli našej práci. Daroval nám (Soros) až 400 000 libier,“ uviedol bývalý britský diplomat, Mark Malloch-Brown, ktorý predtým pôsobil na vysokých postoch v Organizácii Spojených národov a na britskom Ministerstve zahraničných vecí. Dnes predsedá britskej skupine Best for Britain, ktorá stojí za touto kampaňou.

Snahou spolku je zvrátiť brexit a usporiadať nové referendum o vystúpení z EÚ. V priebehu februára plánujú spustiť celonárodnú reklamnú kampaň a rovnako sa budú presviedčať poslancov, aby hlasovali proti brexitu a podporili druhé referendum alebo nové voľby.

Odporcovia brexitu chápu vystúpenie z Únie ako najväčšiu chybu v povojnovej histórii Veľkej Británie a obávajú sa, že významne oslabí finančný a politický vplyv ich krajiny.

Zástancovia brexitu tvrdia, že to naopak oslobodí Britániu od experimentu európskej jednoty, ktorému dominuje Nemecko, a naštartuje to britskú ekonomiku.