Europarlament schválil svoju predstavu o rozpočte EÚ na rok 2018

ČTK | 25.10.2017 17:07
Poslanci Európskeho parlamentu v stredu pred rokovaním so zástupcami členských štátov a Európskej komisie o konečnej podobe rozpočtu Európskej únie na budúci rok schválili svoju predstavu.

Navrhujú rozpočet so záväzkami vo výške 162,6 miliardy eur a platbami vo výške 146,6 miliardy eur. V záväzkoch je návrh parlamentu zhruba o dve miliardy eur vyšší ako návrh Európskej komisie a o 3,7 miliardy vyšší než predstava členských štátov. Rada EÚ, teda členské krajiny, už dala najavo, že s postojom europarlamentu nesúhlasí.

Prioritou rozpočtu na budúci rok by podľa Európskej komisie mali byť „rast a zamestnanosť“ a „migrácia a vnútornú a vonkajšiu bezpečnosť“. Dôležitou súčasťou rozpočtu by mala byť podpora mladých ľudí, predovšetkým boj s nezamestnanosťou v ich radoch.

Výrazné škrty v parlamentnom návrhu zaznamenala kapitola predvstupovej pomoci Turecku. Znížila sa o 50 miliónov eur. „Fondy Európskej únie nemôžu podporovať režim, ktorý nie je oddaný demokratickým hodnotám a porušuje základné práva,“ uviedol parlamentný spravodajca Siegfried Muresan.

Posledný „predbrexitový“ rospočet

Európsky komisár pre rozpočet a ľudské zdroje Günther Oettinger počas utorkovej debaty upozornil, že pôjde o posledný rozpočet, „ktorý nebude ovplyvnený brexitom“. Británia by z Európskej únie mala odísť v marci 2019.

Na konečnej podobe rozpočtu sa budú musieť zhodnúť členské štáty EÚ a Európsky parlament. Na konci tohto mesiaca začne trojtýždňová lehota, počas ktorej budú o rozpočte vyjednávať. O výslednej dohode by mal parlament hlasovať na konci novembra.

„Predsedníctvo očakáva štruktúrovanú a konštruktívnu diskusiu s cieľom nájsť pre rok rozumný a udržateľný rozpočet,“ uviedol v reakcii Märt Kivine, námestník ministra financnií Estónska, teda terajšej predsedníckej krajiny. Upozornil, že členské štáty zdieľajú s europarlamentom predstavu o prioritách na budúci rok, od podpory rastu a tvorby pracovných miest po posilňovanie bezpečnosti až k riešeniu migračnej krízy.