Radu Európy znepokojilo prenasledovanie gayov v Azerbajdžane

ČTK | 16.10.2017 15:23
Rada Európy vyzvala Azerbajdžan, aby objasnil podozrenie z diskriminácie komunity LGBT, teda lesbičiek, homosexuálov, bisexuálov a transgenderových osôb. Stalo sa tak po tom, čo polícia pozatýkala zhruba osem desiatok osôb z tejto komunity a obvinila ich z prostitúcie.

„Zatýkanie založené, nech úplne alebo čiastočne, na sexuálnej orientácii či pohlavnej identite predstavuje diskrimináciu,“ napísal komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks azerbajdžanskému ministrovi vnútra Ramilovi Usubovovi. Dodal, že podľa informácií od obhajcov bol do prostitúcie zapletený len malý počet zo zatknutých.

Komisára tiež znepokojilo, že úrady nechali zatknutých vyšetriť, či nie sú nakazení vírusom HIV alebo u nich neprepukla choroba AIDS. Legitímny cieľ ochrany verejného zdravia podľa komisára nemôže byť využitý na vynucovanie si kontroly zdravotného stavu, pretože by to odporovalo zásade ochrany súkromného života.

Usubovovi ľudia na začiatku októbra uviedli, že od polovice septembra zadržali 83 podozrivých z prostitúcie. Organizácia Human Rights Watch (HRW) kritizovala, že policajti zatkli, bili a mučili elektrošokmi desiatky ľudí, ktorých považujú za príslušníkov komunity LGBT. „Je jasné, že tie zatknutia smerovali výhradne na zástupcu komunity LGBT a že ide o úmyselnú snahu úradov ich zastrašiť,“ uviedla Amnesty International. Minister Usubov vo svojej odpovedi, ktorú zverejnila aj Rada Európy, zdôraznil, že zatknutí preukázali „pohŕdanie spoločnosťou“, dopustili sa „násilných trestných činov, vrátane krádeží a lúpeží“. Ich zadržanie malo poslúžiť výlučne „na odhalenie a zabránenie skutočností, ktoré vyvolávajú nespokojnosť spoločnosti, ako aj k ochrane zdravia verejnosti“, citovala agentúra AFP z vyjadrenia ministra. Podľa neho sa „stále častejšie vyskytujú pokusy zbaviť sa trestnej zodpovednosti za porušenia tým, že sa zdôrazní sexuálna orientácia“.

Homosexualita nepatrí v Azerbajdžane medzi trestné činy od roku 2000, v krajine však i napriek tomu panuje voči miestnej LGBT komunite silná nevraživosť.

Z 83 zadržaných si 56 ľudí odpykali tresty od piatich po 30 dní za mrežami, 18 ľudí vyviazlo s pokutou.

Medzinárodná mimovládna organizácia často kritizuje Azerbajdžan za prenasledovanie kritikov režimu prezidenta Ilhama Alijeva. Baku kritiku odmieta.