Maďarsko chce, aby EÚ prehodnotila vzťahy s Ukrajinou

ČTK | 10.10.2017 15:03
Maďarsko vyzve Európsku úniu na prehodnotenie vzťahov s Ukrajinou pre školský zákon, ktorý na stredných školách ruší výučbu predmetov v jazykoch národnostných menšín, vrátane maďarčiny. Oznámil to maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó.

Ukrajinský parlament schválil 5. septembra novelu školského zákona, ktorý ukladá pedagógom stredných škôl, aby pri výučbe používali výhradne ukrajinčinu. Toto opatrenie zdôvodnili snahou lepšie integrovať menšiny do spoločnosti a pomôcť im získavať zamestnanie vo verejnom sektore.

Táto nová právna úprava vyvolala protesty v susedných štátoch, najmä v Rusku, ale aj v Maďarsku, Rumunsku, Moldavsku a Poľsku. Rusko v reakcii uviedlo, že cieľom právneho predpisu je poškodiť záujmy miliónov rusky hovoriacich obyvateľov Ukrajiny.

Szijjártó vydal v pondelok večer vyhlásenie, v ktorom oznámil, že tento problém prednesie budúci týždeň na stretnutí šéfov diplomacie členských štátov Európskej únie. „Tento školský zákon porušuje dohodu o pridružení uzatvorenú medzi EÚ a Ukrajinou. Preto budúci pondelok na stretnutí ministrov zahraničia v Luxemburgu navrhnem revíziu tejto asociačnej dohody,“ povedal minister. Maďarsko podľa neho očakáva, že sa únia proti kontroverznému zákonu postaví.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko má v stredu v Štrasburgu prehovoriť na zasadnutí Parlamentné zhromaždenie Rady Európy, ktoré by sa podľa programu rokovania malo zaoberať aj ukrajinským školským zákonom.