Británia potrebuje čas, brexit však dotiahne, zhodli sa ministri

ČTK | 13.08.2017 08:39
Británia potrebuje po ukončení brexitových rokovaní určitú prechodnú dobu, aby zmiernila dôsledky odchodu z Európskej únie, to však nemôže viesť k váhavosti či premýšľaniu o zotrvaní v únii. Zhodli sa na tom v sobotu dvaja prední ministri konzervatívnej vlády považovaní za protipóly v názoroch na brexit. Ich spoločné vyjadrenie naznačuje zmier medzi rozdelenými krídlami strany premiérky Theresy Mayovej, uviedla agentúra Reuters.

„Myslíme si, že obmedzené prechodné obdobie bude dôležité pre rozšírenie našich národných záujmov a poskytnutie väčšej istoty podnikom – nemôže však byť nekonečné, nemôže sa stať zadnými dvierkami k zotrvaniu v EÚ,“ uviedli v článku pre nedeľné vydanie nedeľníka Sunday Telegraph minister financií Philip Hammond a minister obchodu Liam Fox.

Kým Hammond patrí medzi zástancov miernejšej varianty brexitu a pred časom vyhlásil, že by mu nevadilo ponechať napríklad imigračnú politiku prakticky bezo zmien, Fox razí tvrdú líniu pretrhnutia zásadných väzieb s úniou.

Po marci 2019, keď sa skončia dvojročné rokovania medzi oboma stranami a Británia by mala opustiť EÚ, by síce malo podľa ministrov nastať toto prechodné obdobie, prebiehať však bude už celkom mimo dôležitej štruktúry únie.

„Hovoríme obaja jasne, že v priebehu tohto obdobia bude Británia mimo jednotného trhu (EÚ) a mimo colnej únie a bude treťou krajinou, nie súčasťou európskych dohôd,“ uviedli konzervatívny politici.

Obaja pripustili, že prísnejšie imigračné pravidlá a obmedzenia počtu imigrantov nebude znamenať automatické zastavenie všetkých ciest obyvateľov EÚ za prácou do Británie. Britské spoločnosti „musia mať možnosť najať si talenty, ktoré potrebujú, vrátane tých z EÚ,“ uviedli ministri.

Z radov konzervatívcov doteraz nezaznievajú úplne jednotné názory na brexit a podľa médií sa Londýnu nepodaril začiatok vyjednávania s Bruselom najmä kvôli nezhodám na tom, čo vlastne chce Británia vyjednať.

Podľa prieskumu z počiatku augusta 61 percent voličov teraz negatívne hodnotí prístup britskej vlády k rozhovorom o brexite. Prepad dôvery verejnosti sa prehlbuje od júnových predčasných parlamentných volieb, v ktorých vládni konzervatívci prišli o väčšinu v Dolnej snemovni. Vláda mala do volieb väčšinovú podporu verejnosti. Teraz len 35 percent opýtaných je presvedčených o tom, že sa Mayovej podarí dosiahnuť „dobrej“ dohody o brexite.