Spor o kvóty: Kto je generálny advokát Yves Bot? Pred piatimi rokmi stál na našej strane

Pravda, kf | 26.07.2017 20:00
V minulosti generálny advokát Yves Bot dal Slovensku za pravdu. Stalo sa tak v marci 2012, keď navrhol zamietnuť žalobu Maďarska za to, že Slovensko odoprelo vtedajšiemu maďarskému prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi vstup na naše územie.

Rovnako ako generálny advokát rozhodol neskôr aj Súdny dvor Európskej únie. Sudcovia skonštatovali, že medzinárodná legislatíva neukladá Slovenskej republike povinnosť zaručiť prezidentovi Maďarska vstup na svoje územie.

K incidentu prišlo 21. augusta 2009, keď mal Sólyom prísť do Komárna na oslavu pri príležitosti odhalenia sochy prvého uhorského kráľa Štefana. Najvyšší ústavní činitelia Slovenska – premiér Robert Fico, prezident Ivan Gašparovič a predseda parlamentu Pavol Paška – vtedy prijali spoločné vyhlásenie, v ktorom uviedli, že návšteva Sólyoma nie je vhodná. Problémom bol citlivý dátum návštevy, keďže išlo o výročie obsadenia Československa vojskami Varšavskej zmluvy, ktorých súčasťou bolo aj maďarské vojsko.

Maďarsko preto podalo žalobu na úniový súd, pričom sa odvolávalo na európsku smernicu o práve občanov únie a ich rodinných príslušníkov voľne sa pohybovať a zdržiavať sa na území členských štátov. Generálny advokát Bot však vo svojom stanovisku zdôraznil, že Sólyom mal prísť do Komárna v rámci svojej funkcie, nie na súkromnú návštevu ako občan únie. Ako ďalej skonštatoval, návštevy hláv štátov podliehajú súhlasu a pravidlám hostiteľskej krajiny, nemôžu sa teda posudzovať z pohľadu slobody pohybu.

Súd nie je viazaný názorom generálneho advokáta, môže sa k nemu však prikloniť. V prípade sporu medzi Slovenskom a Maďarskom tak aj urobil a žalobu zamietol. Maďarsku navyše uložil povinnosť uhradiť trovy konania.

Prečítajte si aj komentár Mariána Repu: Keď sa nerieši príčina

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ