Brusel dal Poľsku mesiac na úpravu justičnej reformy, Varšava kritiku odmieta

ČTK | 26.07.2017 13:01, aktualizované: 
polsko, protest, demonštrácia, Foto: ,
Demonštrácie proti kontroverznej novele zákona pritiahli tisíce poväčšinou mladých Poliakov.
Európska komisia dala Poľsku mesiac na to, aby uviedlo kontroverznú justičnú reformu v krajine do súladu s právom únie. Inak krajine hrozí začatie procedúry, ktorá môže viesť k odňatiu hlasovacích práv Poľska. Informoval o tom podpredseda exekutívy EÚ Frans Timmermans. Varšava reagovala odmietavo na "ultimátum" Európskej komisie.

Komisia konštatovala, že poľské úrady stále nereagovali na obavy, ktoré vyjadrila v prvých dvoch odporúčaniach. Varšava naopak podnikla ďalšie kroky, ktoré ešte zhoršujú obavy o nezávislosť justície v krajine a výrazne zvyšujú systémové ohrozenie právneho štátu v Poľsku. K tomu by prispelo najmä prepustenie sudcov najvyššieho súdu, domnieva sa komisia. Ak by tak Poľsko urobilo, je komisia pripravená okamžite aktivovať mechanizmus podľa príslušných zmlúv.

Podpredseda komisie síce uvítal, že poľský prezident Andrzej Duda tento týždeň oznámil vetovanie dvoch kontroverzných zákonov – o najvyššom súde a o sudcovskej rade – ale ohrozenie právneho štátu v krajine naďalej trvá. „Za posledný týždeň sa niekoľko vecí v Poľsku zmenilo, niekoľko nezmenilo,“ povedal Timmermans.

Komisári tiež rozhodli, že pripravia konanie voči Poľsku pre možné porušenie legislatívy EÚ.

Varšava odmieta „vydieranie“ z Bruselu i kritiku EK

Varšava reagovala odmietavo na „ultimátum“ Európskej komisie. „Nezmierite sa so žiadnym vydieraním od úradníkov Európskej únie, najmä s vydieraním, ktoré sa neopiera o fakty,“ vyhlásil hovorca poľskej konzervatívnej vlády Rafal Bochenek. Timmermansova kritika je podľa neho nespravodlivá.

„Všetky zákony pripravené poľským parlamentom sa zhodujú s poľskou ústavou a princípmi demokracie,“ povedal Bochenek. „Je nám ľúto, že Timmermans, ktorý nepozná návrhy zákonov a poľské právne predpisy, vznáša kritiku, ktorá Poľsku krivdí,“ dodal.

„V Timmermansových slovách znie nepredstaviteľný brežnevizmus,“ vyhlásil poľský europoslanec za vládnu stranu Právo a spravodlivosť (PiS) Ryszard Legutko, podľa ktorého sa EK „stavia do úlohy pána Boha“, aj keď reforma poľskej justície by mala byť vnútornou záležitosťou Poľska.

Legutko zjavne narážal na takzvanú Brežnevovu doktrínu, ktorá umožňovala niekdajšiemu sovietskemu vedeniu zasahovať do záležitostí „spriatelených krajín“, napríklad v podobe sovietskej invázie do Československa v auguste 1968.

Naopak jeden z opozičných predákov Ryszard Petru varoval pred ďalšou eskaláciou sporu, pretože ďalší postup EK by mohol viesť nielen k sankciám, ale aj k spusteniu odchodu Poľska z EÚ. „Nad Poľskom sa zjavne sťahujú temné mračná. Sme vo vážnej situácii,“ vyhlásil a vyzval nespokojencov v radoch poslancov PiS, aby dali jednoznačne najavo, že proti prezidentovmu vetu hlasovať nebudú.

Ohrozenie nezávislosti súdov

Hlavná obava komisie spočíva v diskriminácii pohlavia vzhľadom na zavedenie rôznych vekových limitov pre odchod do dôchodku u sudkýň (60 rokov) a sudcov (65 rokov), čo je v rozpore s právom únie v oblasti rodovej rovnosti v zamestnaní. Ďalej je EK znepokojená tým, že nabudúce má byť na uvážení ministra spravodlivosti, či predĺži mandát sudcov, ktorí dosiahli dôchodkový vek, a tiež má mať právo odvolávať a menovať predsedu súdov. To ohrozuje nezávislosť poľských súdov, uviedla komisia v dnešnom stanovisku.

Hneď ako príslušné zákony oficiálne vojdú do platnosti, zašle EK Varšave formálne upozornenie, ktoré je prvým krokom v konaní, ktoré môže skončiť až predložením záležitosti Súdnemu dvoru EÚ.

Európska komisia je z postupu poľskej vlády strany Právo a spravodlivosť (PiS) voči poľskému súdnictva veľmi znepokojená už dlhšie. Timmermans už minulý týždeň vyzval na zastavenie reformy, ktorá je podľa neho systémovým ohrozením právneho štátu. Dnešné odporúčanie na zlepšenie situácie bolo už tretie.

Jeden z trojice nedávno parlamentom schválených zákonov naopak Duda v utorok podpísal. Zákon mení fungovanie všeobecných súdov v krajine. Zákon dáva ministrovi spravodlivosti právo menovať a odvolávať predsedu a podpredsedu súdov, u predsedov súdov po konzultácii s národnou sudcovskou radou. Podľa kritikov je takýto postup protiústavný.