EÚ rozšírila sankcie pre použitie chemických zbraní v Sýrii o 16 osôb

ČTK | 17.07.2017 11:40
Idlib, útok, chemicky utok, syria Foto: ,
Záchranár dýcha prostredníctvom kyslíkovej masky, zatiaľ čo jeho kolegu ošetruje doktorka, po tom, čo sa obaja vrátili zo zásahu v oblasti, ktorú zasiahol údajný chemický útok v meste Chán Šajchún v provincii Idlib v Sýrii.
Európska únia dnes na svoj sankčný zoznam v súvislosti so sýrskou krízou doplnila 16 vojakov a vedcov pre ich spojenie s používaním chemických zbraní voči civilnému obyvateľstvu.

Európska únia dnes na svoj sankčný zoznam v súvislosti so sýrskou krízou doplnila 16 vojakov a vedcov pre ich spojenie s používaním chemických zbraní voči civilnému obyvateľstvu. Uviedla to dnes Rada EÚ. Po dnešnom rozhodnutí tak má kvôli podielu na násilí voči civilistom v Sýrii zmrazený majetok a zakázané cesty do EÚ už 255 osôb.

Zmrazenie majetku sa týka aj 67 právnických osôb. Sankcie, ktoré EÚ spustila voči sýrskemu režimu kvôli občianskej vojne, predstavujú aj ropné embargo, obmedzenie možnosti investícií, zmrazenie finančných prostriedkov sýrskej centrálnej banky v EÚ a obmedzenia exportu technológií, ktoré môžu byť využité k represii občanov či sledovanie internetových a telefonických komunikácií.

Z šestnástich osôb, ktoré doplnili na zoznam, je osem vysokých vojenských dôstojníkov a osem vedcov, ktorí sa mali podieľať na výrobe a použití chemických zbraní. EÚ už svoje opatrenia niekoľkokrát rozšírila o ďalších predstaviteľov režimu prezidenta Asada, naposledy tento rok na začiatku marca.