Odmietnutie kvót by mala EK riešiť ako každý iný priestupok, myslí si Malta

ČTK | 06.06.2017 11:59
Európska komisia by mala oznámenie českej vlády, že Česko sa už nebude podieľať na prerozdeľovaní utečencov podľa kvót, považovať za akékoľvek iné porušenie predpisov EÚ. Novinárom to v utorok povedal vysoko postavený diplomat terajšieho maltského predsedníctva EÚ.

Migračná problematika je jedným z bodov agendy piatkového rokovania ministrov vnútra v Luxemburgu, podľa Malty tam ale české rozhodnutie nebude predmetom debaty. „Taliansko a Grécko potrebujú solidaritu a nie je vylúčené, že v blízkej budúcnosti ju bude potrebovať aj niekto iný, a preto prosíme o splnenie toho, čo sa dohodlo,“ vysvetlil novinárom maltský diplomat.

Česká vláda v pondelok systém prerozdeľovania žiadateľov o azyl pôvodom zo Sýrie, Iraku a Eritrey, ktorí sa nachádzajú v Taliansku a Grécku, označila za dysfunkčný s tým, že na jeho základe už žiadnych migrantov prijímať nebude. ČR pritom doteraz prevzala len 12 ľudí zo svojej kvóty približne 2 600 osôb a už viac ako rok do programu žiadne miesta ani neponúkla.

Exekutíva EÚ napriek tomu krajiny ďalej nabáda, aby si podľa dohodnutých kvót prebrali aspoň tých pár tisíc migrantov, ktorí podmienkam odpovedajú. A komisia tiež stále hlasnejšie varuje tých, ktorí program ignorujú.

V máji komisár pre vnútro Dimitris Avramopulos prvýkrát jednoznačne upozornil, že komisia nebude váhať a pre neplnenie kvót môže čoskoro začať konanie o porušení legislatívy voči Maďarsku a Poľsku. Tie neprevzali zatiaľ z Talianska a Grécka vôbec nikoho.