Európsky parlament odsúhlasil zrušenie víz pre Ukrajincov

ČTK | 06.04.2017 14:03
Občania Ukrajiny budú môcť bez víz cestovať do schengenského priestoru voľného pohybu bez hraničných kontrol, ktorého súčasťou je väčšina štátov Európskej únie vrátane Slovenska. Na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu sa na tom zhodol Európsky parlament.

Uvoľnenie cestovného režimu bude platiť podľa všetkého od leta. Ukrajinci k vstupu do schengenského priestoru budú potrebovať biometrický pas a ich pobyt v priebehu 180 dní nesmie presiahnuť 90 dní.

„Nejde len o to, že ukrajinský občan môže navštíviť EÚ na celých 90 dní bez víz, ale vízová liberalizácia má predovšetkým zásadný symbolický význam: Ukrajina patrí do Európy. Nebola zabudnutá,“ uviedol po hlasovaní český europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina.

Pre zrušenie víz zdvihlo ruku 521 poslancov, proti ich bolo 75 a 36 sa hlasovania zdržalo.

Ukrajinci nebudú potrebovať víza, ak prídu z podnikateľských, turistických či rodinných dôvodov. Bezvízový styk, ktorý sa s výnimkou Británie a Írska vzťahuje na celú EÚ, ale nebude pre občanov Ukrajiny znamenať právo v únii pracovať.

Súčasťou schengenského priestoru sú s výnimkou Rumunska, Bulharska, Chorvátska, Cypru, Británie a Írska všetky členské štáty EÚ. Británia a Írsko záujem o začlenenie do Schengenu nemajú, ostatné únijné krajiny sa o vstup usilujú. Z neúnijných štátov do systému voľného pohybu bez hraničných kontrol zapojili Island, Nórsko, Švajčiarsko, Lichtenštajnsko.

Ukrajina podľa predvlaňajšieho únijného hodnotenia plní všetky podmienky na liberalizáciu vízového režimu, vlani v novembri potom so zrušením víz súhlasili diplomati členských krajín. Cestu k voľnému cestovanie Ukrajincov však plne otvorilo až rozhodnutie Európskeho parlamentu, ktorý vlani v decembri schválil mechanizmus pre rýchlejšie a jednoduchšie znovuzavedenie vízovej povinnosti.

Takzvaný suspenzívny mechanizmus je označovaný za záchrannú brzdu pre prípad výrazného nárastu žiadostí o azyl z daných krajín či iného problémového vývoja. O spustení mechanizmu môžu požiadať únijné krajiny, prípadne Európska komisia.